Εκ νέου ανησυχία για την εξάπλωση της μηνιγγίτιδας έχει προκαλέσει το νέο κρούσμα που εμφανίστηκε στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας, οδηγώντας πέντε σχολεία σε εκκένωση και αναστολή λειτουργίας.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μοιράστηκε, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του, συμβουλές και τρόπους με τους οποίους μπορεί ο κόσμος να προστατευθεί.

Αναφορικά με τις αιτίες που έχουν προκαλέσει την έξαρση των περιστατικών, ο Αθανάσιος Τσακρής αναφέρει ότι πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης μετά Covid περιόδου. «Φαίνεται όμως ότι συνδέεται και με την παράλληλη αύξηση των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων που επίσης παρατηρείται τα χρόνια μετά την πανδημία – και τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα, λόγω εποχής», συμπληρώνει ο ειδικός.

Όσον αφορά στη συσχέτισή της μηνιγγίτιδας με τις αναπνευστικές λοιμώξεις, ο ειδικός αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, προϋπόθεση για την εκδήλωσή της είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα, στο επιθήλιο του οποίου προσκολλάται ο μηνιγγιτιδόκοκκος».

«Επομένως, η ακεραιότητα και η καλή υγεία του βλεννογόνου του στόματός μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας. Αν όμως έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η δομή του επιθηλίου ενδέχεται να έχει μεταβληθεί, όπως και ο επιθηλιακός φραγμός να έχει διασπαστεί και έτσι τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή κάποια μικρόβια ενδέχεται να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκληθεί μηνιγγίτιδα», προσθέτει ο Αθανάσιος Τσακρής.

Απαντώντας σε μία σημαντική απορία που απασχολεί το κοινό με την έξαρση της μηνιγγίτιδας – πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς από αυτήν – ο καθηγητής μικροβιολογίας τονίζει τα εξής:

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλο ποσοστό των φορέων της μηνιγγίτιδας (25-30%) είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρά ταύτα, η εμβολιαστική κάλυψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι κρίσιμες παράμετροι, τόσο για την πρόληψη της μετάδοσης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου».

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Αθανασίου Τσακρή:

«ΠΕΡΙ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

1. Σε τι οφείλεται η έξαρση των περιστατικών μηνιγγίτιδας;

Η σταδιακή αύξησή τους τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης μετά Covid περιόδου. Φαίνεται όμως ότι συνδέεται και με την παράλληλη αύξηση των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων που επίσης παρατηρείται τα χρόνια μετά την πανδημία – και τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα, λόγω εποχής.

2. Τι σχέση έχει η μηνιγγίτιδα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις;

Με δεδομένο ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, προϋπόθεση για την εκδήλωσή της είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα, στο επιθήλιο του οποίου προσκολλάται ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Επομένως, η ακεραιότητα και η καλή υγεία του βλεννογόνου του στόματός μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας. Αν όμως έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η δομή του επιθηλίου ενδέχεται να έχει μεταβληθεί, όπως και ο επιθηλιακός φραγμός να έχει διασπαστεί και έτσι τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή κάποια μικρόβια ενδέχεται να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκληθεί μηνιγγίτιδα.

3. Πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς;

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλο ποσοστό των φορέων της μηνιγγίτιδας (25-30%) είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρά ταύτα, η εμβολιαστική κάλυψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι κρίσιμες παράμετροι, τόσο για την πρόληψη της μετάδοσης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου».

Διαβάστε επίσης

Μηνιγγίτιδα: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπισή της από τον ΠΟΥ

Μηνιγγίτιδα: Οι περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα