Μνημόνια Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ). Η υπογραφή αυτών των Μνημονίων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών και την προαγωγή της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.
Τα μνημόνια προβλέπουν κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικά προγράμματα για φαρμακοποιούς, επαγγελματίες υγείας και ενέργειες υποστήριξης των ασθενών στην προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή και την βέλτιστη διαχείριση των ασθενειών.
Η υπογραφή των συμφωνιών πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Πρόεδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, της Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ, κυρίας Κατερίνας Κουτσογιάννη και του Πρόεδρου της ΕΕΥ, κ. Κωνσταντίνου Τσιούφη επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για μια μακροχρόνια και ουσιαστική συνεργασία προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
«Με τη συνεργασία αυτή, θέλουμε να βελτιώσουμε τη φαρμακευτική φροντίδα και να προωθήσουμε την πρόληψη μέσα από την ενεργή συμμετοχή των φαρμακοποιών. Η ενίσχυση της πρόσβασης στα φάρμακα και η εκπαίδευση των ασθενών είναι προτεραιότητες για όλους μας. Σε αυτό μας τον κοινό σκοπό με προφανή τα οφέλη για την Δημόσια Υγεία αλλά και την βελτίωση της υγείας και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επιθυμούμε να έχουμε αρωγούς όλους τους επαγγελματίες υγείας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Βαλτάς.

Η υπογραφή των συμφωνιών πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Αριστερά του βρίσκονται ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς και η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ, κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, δεξιά του ο Πρόεδρος της ΕΕΥ, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης
«Η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση ως πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Μέσα από την αξιοποίηση της άμεσης προσβασιμότητας των ασθενών στο φαρμακείο και της εξειδίκευσης των φαρμακοποιών και της αφοσιωμένης δουλειάς των επαγγελματιών υγείας μαζί με την υποστήριξη της πολιτείας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία. Η Εθνική στρατηγική της Ελληνικής εταιρείας υπέρτασης για τη πενταετία 2025-2030 είναι πρώτον, να γίνει μέτρηση της πίεσης σε όλους τους ενήλικες Έλληνες και δεύτερον, το 70% τουλάχιστον των υπερτασικών να έχουν ρυθμισμένη τη πίεση τους κάτω των 140/90 mmHg. H επίτευξη αυτών των στόχων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μείωση των εμφραγμάτων, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας και της νεφρικής ανεπάρκειας και στην υγεία του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.
«Η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον πολίτη, με τεχνογνωσία και αίσθημα ευθύνης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ασθενών, με δράσεις που προάγουν την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ασφαλή χρήση των φαρμάκων. Η πραγματική αλλαγή έρχεται μέσα από τη συνεργασία όλων – Πολιτείας, φορέων, επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη
διαφορά» υπογράμμισε η κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Ποιες κοινές δράσεις θα υλοποιηθούν με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης:
- Συνεργατικές Πρωτοβουλίες: Η ΕΕΥ και ο ΠΦΣ θα συνεργαστούν σε έργα που θα στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υπέρταση, την εκπαίδευση του κοινού για τους κινδύνους της και την εξασφάλιση καλύτερης διαχείρισης της πάθησης.
- Ενισχυμένη Εκπαίδευση για τους Φαρμακοποιούς: Οι φαρμακοποιοί θα λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση από την ΕΕΥ για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, την ενημέρωση των ασθενών και τα τελευταία πρωτόκολλα θεραπείας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης.
- Δημόσιες Εκστρατείες Ευαισθητοποίησης: Από κοινού θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή εθνικών εκστρατειών για την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους της υπέρτασης, την προώθηση τακτικών ελέγχων αρτηριακής πίεσης και την ενθάρρυνση αλλαγών στον τρόπο ζωής.
- Έρευνα και Ανταλλαγή Δεδομένων: Οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν σε έρευνες που σχετίζονται με την υπέρταση, ανταλλάσσοντας δεδομένα και γνώσεις για τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών σε όλη τη χώρα.
- Υποστήριξη Πολιτικών: Το μνημόνιο τονίζει την ανάγκη για υπεράσπιση πολιτικών που θα επιτρέπουν τη βελτιωμένη πρόσβαση σε θεραπείες, φάρμακα και πόρους υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που ζουν με υπέρταση.
Ποιες κοινές δράσεις θα υλοποιηθούν με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας:
- Σύμπραξη σε δράσεις με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα (καινοτόμα φάρμακα, ελλείψεις φαρμάκων κλπ.)
- Εκπαίδευση και ενδυνάμωση των φροντιστών για την καλύτερη υποστήριξη των ασθενών.
- Σχεδιασμός και η υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγεία.
- Προώθηση της διάθεσης και διενέργειας αυτοδιαγνωστικών ταχέων ελέγχων μέσω των φαρμακείων ως μέτρο πρόληψης.
- Συνεργασία στην ενίσχυση της φαρμακοεπαγρύπνησης για τη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης φαρμάκων.
Διαβάστε επίσης
Πέντε βήματα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς φάρμακα
Υπέρταση: Όλες οι λύσεις που ρυθμίζουν την πίεση
Πίεση: Το λάθος στη θέση του χεριού που πρέπει να αποφεύγουμε όταν τη μετράμε στο σπίτι