Πίσω έχει μείνει η Ευρώπη στην εκπλήρωση στόχων για τον τερματισμό επιδημιών του HIV, της φυματίωσης, της καταπολέμησης των ιογενών ηπατιτίδων B και C, καθώς και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) έως το 2030.
Όπως επισημαίνεται σε νεότερη έκθεση που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) δεν επιτυγχάνουν αρκετούς από αυτούς.
Η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων προόδου που προγραμματίζονται έως το 2030 παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την επίπτωση, την πρόληψη, τον έλεγχο, τη θεραπεία και τη θνησιμότητα στην ΕΕ/ΕΟΧ για τις τέσσερις ομάδες νοσημάτων που παρακολουθεί το ECDC στο πλαίσιο των SDG. Αν και υπάρχει πρόοδος σε ορισμένους τομείς, πολλές χώρες δεν είναι σε τροχιά για να επιτύχουν τους στόχους του 2030, ενώ σημαντικά κενά στα δεδομένα εμποδίζουν την πλήρη αξιολόγηση.
«Η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρή, συντονισμένη δράση στον τομέα της πρόληψης, του ελέγχου και της θεραπείας για να πετύχουμε τους στόχους των SDG του 2030. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν, όπως και το βάρος που επιβάλλουν στα συστήματα υγείας, στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Έχουμε πέντε χρόνια για να δράσουμε – πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο», δήλωσε η Διευθύντρια του ECDC, Pamela Rendi-Wagner.
Ο εκτιμώμενος αριθμός νέων λοιμώξεων HIV έχει μειωθεί κατά 35% από το 2010 στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά η πρόοδος είναι πιο αργή από ό,τι απαιτείται για την επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου του 2025. Η πρόοδος στον έλεγχο και τη θεραπεία του HIV είναι ενθαρρυντική, αλλά η πρόσβαση των μη διαγνωσμένων ατόμων στη φροντίδα παραμένει πρόκληση σε όλη την ΕΕ/ΕΟΧ. Επιπλέον, η χρήση εργαλείων πρόληψης, όπως η προληπτική θεραπεία (PrEP), αυξάνεται αλλά απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση. Όσον αφορά στη φυματίωση, η εκτιμώμενη επίπτωση έχει μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το 2015, όμως τα ποσοστά επιτυχούς θεραπείας παραμένουν κάτω από τον στόχο του 90%, ιδίως για την ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή φυματίωση.
Ηπατίτιδες και ΣΜΝ
Οι ιογενείς ηπατίτιδες B και C ευθύνονται για τη μεγάλη πλειονότητα των σχεδόν 57.000 ετήσιων θανάτων που αποδίδονται στο AIDS, τη φυματίωση και τις ιογενείς ηπατίτιδες στην ΕΕ/ΕΟΧ. Για τις ηπατίτιδες B και C, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν σημαντικές ελλείψεις στην επίτευξη των στόχων για την κάλυψη με έλεγχο και θεραπεία, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας δεν παρουσιάζουν τάση μείωσης.
Τα αναφερόμενα περιστατικά ΣΜΝ όπως η σύφιλη και η γονόρροια αυξάνονται στην ΕΕ/ΕΟΧ, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η επιτήρηση από το ECDC το 2009. Τα δεδομένα σχετικά με την κάλυψη στον έλεγχο και τη θεραπεία των ΣΜΝ είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή, δυσκολεύοντας την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης.
Τι πρέπει να γίνει
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030, απαιτείται ενίσχυση των παρεμβάσεων πρόληψης, όπως η PrEP για τον HIV, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας B και οι υπηρεσίες μείωσης της βλάβης για άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, καθώς και η προώθηση της χρήσης προφυλακτικών. Είναι επίσης κρίσιμο να επεκταθούν οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες ελέγχου για πολλαπλές λοιμώξεις σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των τεστ στην κοινότητα, ώστε να εντοπίζονται νωρίτερα τα άτομα σε κίνδυνο. Η βελτίωση της πρόσβασης στη φροντίδα και η στήριξη της προσκόλλησης στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των ατομικών αποτελεσμάτων και την αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης, ιδιαίτερα για τη φυματίωση και τις ιογενείς ηπατίτιδες.
Η ενίσχυση της ποιότητας και της πληρότητας των δεδομένων επιτήρησης και παρακολούθησης είναι απαραίτητη, σύμφωνα με το ECDC, όπως και η συλλογή δεδομένων που αφορούν συγκεκριμένα τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για τη μείωση της θνησιμότητας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν απαιτείται διαρκής προσπάθεια, ενώ η βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των επιδημιολογικών δεδομένων είναι θεμελιώδης για την ακριβή παρακολούθηση της προόδου.
Διαβάστε επίσης
Φυματίωση: Εκρηκτική αύξηση 54% μέσα σε ένα χρόνο – Οι ευάλωτοι πληθυσμοί
Μετράμε 6 μήνες με χειμωνιάτικες λοιμώξεις – Γιατί φέτος κράτησαν τόσο