Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυτταρική θεραπεία σε γυναίκα που έπασχε από λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (CMV).

Η ασθενής είχε προσβληθεί από CMV έπειτα από μεταμόσχευση στην οποία είχε υποβληθεί για την αντιμετώπιση οξείας λευχαιμίας.

Η κυτταρική θεραπεία της λοίμωξης κατέστη εφικτή έπειτα από την παρασκευή ειδικών κυττάρων από δότη, τα οποία υποβλήθηκαν σε ειδική επεξεργασία στο Μηχάνημα Επεξεργασίας Κυτταρικών Μοσχευμάτων CliniMACS Prodigy, που διαθέτει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» Μανώλης Παπασάββας, σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση, μία από τις κυριότερες επιπλοκές είναι οι ιογενείς λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Για την θεραπεία αυτών των ιογενών λοιμώξεων υπάρχουν φάρμακα τα οποία όμως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η κυτταρική θεραπεία.

Προσθέτει ότι με τον όρο κυτταρική θεραπεία εννοούμε «κύτταρα ειδικά τα οποία όταν χορηγηθούν στον ασθενή “σκοτώνουν” τον ιό και έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ίαση του ασθενούς. Τα κύτταρα αυτά απομονώνονται με την συσκευή που διαθέτει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου μας».

H συσκευή αυτή αποτελεί τμήμα της μεγάλης δωρεάς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα ως Κέντρο Αριστείας.

«Μετά από 29 χρόνια προσφοράς στον χώρο της υγείας, είμαι πραγματικά υπερήφανη που το Σωματείο “ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο” συνεχίζει να πρωτοπορεί και να συμβάλει αποφασιστικά στην επιστημονική πρόοδο στην χώρα μας. Με την ελληνική κοινωνία να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό μας, προσπαθούμε έτσι ώστε να μην χάνεται κανένας συνάνθρωπός μας, ενώ μπορεί να σωθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Υπογράμμισε πως «η καινοτόμος αυτή τεχνική, η οποία πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, χαρίζει ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας, ενήλικες και παιδιά».

Κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι «με τις δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης και οι νέες τεχνολογίες ανοίγονται δρόμοι για ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερη ελπίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας για το εξαιρετικό και σπουδαίο έργο που επιτελούν καθημερινά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ