Γράφει η Μίνα Αγγελίνη,

Περισσότεροι από 150 φοιτητές, προσωπικό και απόφοιτοι φέρεται να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το πανεπιστημιακό κτίριο στη Βόρεια Καρολίνα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αίθουσες διαλέξεων και διδασκαλίας ήταν φτιαγμένες από τοξικά χημικά υλικά.

Περιπτώσεις λεμφώματος, καρκίνου του θυρεοειδούς όπως και του μαστού έχουν αναφερθεί, μεταξύ άλλων, σε ασθενείς-φοιτητές του Poe Hall, ενός κτιρίου της τάξης του Πανεπιστημίου στη Βόρεια Καρολίνα (NC State).

Το κτίριο του Πανεπιστημίου έβαλε «λουκέτο» το Νοέμβριο του 2023 εν μέσω αναφορών για έκθεση των φοιτητών και του προσωπικού σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

Πρόκειται για τοξικές χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο, σχολιάζει η Daily Mail.

Έρευνα που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα τον τοξικών αυτών ουσιών (PCB) σε πέντε αίθουσες του Πανεπιστημίου ήταν 38 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας αντιμετωπίζει τώρα αγωγές στις οποίες προχώρησαν οι συγγενείς ορισμένων από των 152 ασθενών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Η Σάρα Γκλαντ απεβίωσε σε ηλικία 35 ετών. Μητέρα ενός παιδιού, ονειρευόταν μόλις τελειώσει τις σπουδές της, να ασχοληθεί με τα κοινά.

glad

Η Σάρα Γκλαντ με τον σύζυγό της Ρόμπι

Ωστόσο, τα όνειρά της δεν εκπληρώθηκαν ποτέ. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Σάρα έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού με την οικογένειά της να ισχυρίζεται ότι η ασθένειά της σχετίζεται με την παρακολούθηση μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Poe Hall.

Η άτυχη Βρετανίδα φοίτησε εκεί από το 2007 έως το 2013 απ’ όπου έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της.

Ο σύζυγός της, Ρόμπι Γκλαντ, σε συνέντευξή του στον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό «WRAL» τόνισε ότι η γυναίκα πέρασε εκεί όλα τα φοιτητικά της χρόνια, στο Poe Hall.

«Δεν με νοιάζουν τα χρήματα. Δεν με ενδιαφέρει η αποζημίωση. Με νοιάζει να μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους» υποστηρίζει ο Ρόμπι, που έχει αναλάβει πλέον μόνος του την ανατροφή της μοναχοκόρης τους.

Από την πλευρά της, η Κρίστι Λιούις, απόφοιτος του «NC State» –φοίτησε στο πανεπιστήμιο από το 2007 έως το 2012– δήλωσε ότι άρχισε να έχει νυχτερινές εφιδρώσεις ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο Poe Hall.

«Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε  δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News Digital».

«Έπρεπε να σηκωθώ νυχτιάτικα και να αλλάξω ρούχα. Και μετά με έπαιρνε ο ύπνος. Αναγκαζόμουν να βάλω στο κρεβάτι μία πετσέτα από κάτω λόγω της έντονης εφίδρωσης. Ειλικρινά, μου πήρε εβδομάδες για να μιλήσω στον σύζυγό μου για όλα αυτά, καθώς ξεχνούσα γιατί σηκωνόμουν χαράματα κι έσταζα ιδρώτα» πρόσθεσε.

Το 2012, οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς. Λίγα χρόνια αργότερα οι γιατροί την ενημέρωσαν ο καρκίνος της έκανε μετάσταση στους λεμφαδένες.

Σήμερα, αυτό που ενδιαφέρει την Κρίστι Λιούις είναι εάν με τη μητρότητα έχει μολύνει με τις τοξικές ουσίες και τα παιδιά της.