Καταγράφονται σταθερά νέα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν δηλωθεί 1.861 νέα ύποπτα και/ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους είχαν δηλωθεί 2.361 κρούσματα. 

Η πλειονότητα των εφετινών κρουσμάτων εντοπίζεται στη Ρουμανία (1.737).

Τα υπόλοιπα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλώθηκαν από την Αυστρία (27),την Εσθονία (1), την Γερμανία (18), την Ελλάδα (3), την Ουγγαρία (6), την Ισλανδία (1), την Ιρλανδία (1), την Ιταλία (59, τα 27 το 2024), και την Πορτογαλία (6).

Εφέτος έχουν δηλωθεί 4 θάνατοι σχετιζόμενοι με ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, έχουν αναφερθεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από την Ελβετία. Στη χώρα έχει γνωστοποιηθεί συρροή έξι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Μέσω του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης- WHO/EURO έχουν αναφερθεί επίσης επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, από τα οποία τα 40.299 σε χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως στο Καζακστάν (13.662),τη Ρωσία (10.954), το Κιργιστάν (5.486), την Τουρκία (4.559), το Αζερμπαϊτζάν (3.316), το Ουζμπεκιστάν (1026), και την Αρμενία (518).

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, να οδηγήσει σε επιπλοκές, κυρίως από το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα ακόμα και σε θάνατο. Μεταδίδεται κυρίως αερογενώς και σπανιότερα από μολυσμένες από ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις επιφάνειες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ημερών, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες. Οι ασθενείς μεταδίδουν 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 3-4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Oι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν από το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στη Ρουμανία.