Σε… χρόνια πληγή του ΕΣΥ τείνει να εξελιχθεί ο θεσμός του ειδικευόμενου νοσηλευτή, ένας από τους πιο καινοτόμους θεσμούς που υλοποιήθηκε σε ελληνικά νοσοκομεία.

Περίπου 900 νοσηλευτές που εργάζονται από τον Σεπτέμβριο του 2020 σε διάφορα νοσοκομεία, με ειδικό αντικείμενο την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική, βρίσκονται πλέον πρωτίστως υπό καθεστώς ομηρίας και μετά εκπαίδευσης όπως ορίζει η αρχική σύμβαση με την οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΥ.

Κι αυτό διότι, ενώ οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές προβλεπόταν να ειδικευτούν για 18 μήνες στο ΕΣΥ στο απαιτητικό αυτό αντικείμενο, δηλαδή να εργαστούν ουσιαστικά στις ΜΕΘ, και στη συνέχεια να καλύψουν τις κενές θέσεις και τις πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων, παρέμειναν στο σύστημα υγείας με αλλεπάλληλες παρατάσεις των σχετικών συμβάσεων. Πλέον διανύουν μια ακόμη παρατασιακή περίοδο η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η ένταξή τους στο σύστημα υγείας συνέπεσε και με τα απανωτά σφοδρά κύματα του κορωνοϊού που έπληξαν την Ελλάδα όπως όλες τις χώρες. Η συμβολή τους ήταν καταλυτική στη διαχείριση των περιστατικών covid στις ΜΕΘ αλλά και μετά το πέρας της πανδημίας στη διαχείριση όλων των συμβάντων, καθώς η εμπειρία τους υπό τις απαιτητικές αυτές συνθήκες σε συνδυασμό με την ειδίκευσή τους τούς κατέστησε πολύτιμους για τις Μονάδες.

Ωστόσο, έπειτα από τις τουλάχιστον τρεις παρατάσεις για την παραμονή τους στο ΕΣΥ, λύση οριστική δεν έχει βρεθεί. Πλέον, όλοι οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων και οι διευθυντές των ΜΕΘ υπογραμμίζουν τη σημαντική παρουσία τους όλο αυτό το διάστημα, και αναφέρουν ότι χωρίς τους 900 ειδικευόμενους νοσηλευτές σε πολλές ΜΕΘ θα υπάρξει εμπλοκή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει το πρόβλημα. Μάλιστα, τέθηκε και στη συνάντηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) με τον νέο υπουργό Υγείας, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον υπουργό να δίνει διαβεβαιώσεις ότι εξετάζεται το σενάριο να μην παραταθεί εκ νέου για μερικούς μήνες η σύμβασή τους, αλλά να κληθούν να συνεχίσουν την εργασία τους στις θέσεις τους ως επικουρικοί (συμβασιούχοι) νοσηλευτές στο ΕΣΥ.