Ένα ακόμη παιδί προστέθηκε στη θλιβερή λίστα των ανήλικων θυμάτων λόγω στρεπτόκοκκου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», ένας 8χρονος κατέληξε σήμερα το πρωί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έπειτα από σύντομη νοσηλεία. Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο που συνδέεται με τις επιπλοκές της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης που καταγράφεται στην Ελλάδα.

Ο 8χρονος, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές στο protothema.gr, διακομίστηκε χθες στο εφημερεύον παιδιατρικό νοσοκομείο από τους γονείς του, με άσχημη κλινική εικόνα. Όπως ανέφεραν οι γονείς, το αγόρι είχε τις τρεις προηγούμενες ημέρες υψηλό πυρετό – σύμπτωμα σύνηθες για πολλές ιώσεις και λοιμώξεις.

Το τεστ για στρεπτόκοκκο, που διενεργήθηκε στο παιδί, ήταν θετικό και δρομολόγησε επείγουσα ιατρική φροντίδα στο παιδί. Ωστόσο, λίγο μετά κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στη Μονάδα για να αντιμετωπιστεί η επιδεινωμένη εικόνα του. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του 8χρονου ήταν μη αναστρέψιμη, με τους γιατρούς να γνωστοποιούν στην οικογένεια το τραγικό γεγονός το πρωί της Τετάρτης.

Πλέον περαιτέρω απαντήσεις στα ερωτήματα των γονιών αλλά και των ειδικών αναμένεται να δώσει η νεκροψία.

Ο στρεπτόκοκκος κυριάρχησε το πρώτο εξάμηνο του 2023 στην Ευρώπη, προκαλώντας επιδημία λοιμώξεων στον παιδικό πληθυσμό και αφήνοντας το βαρύ, θανατηφόρο αποτύπωμά του.

Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφηκε αύξηση των περιπτώσεων στρεπτοκοκκικής διεισδυτικής νόσου iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως και το καλοκαίρι του 2023.

Κατά το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Η επιτήρηση ξεκίνησε φέτος κατόπιν σχετικής οδηγίας του ΕΟΔΥ, οπότε δεν είναι εύκολο να αξιολογήσει κάποιος εάν οι 7 πλέον θάνατοι (6 μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο) είναι υψηλός ή χαμηλός αριθμός.

Κατά τους ειδικούς, ωστόσο, ήταν σαφής η αύξηση στις απλές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και σπανιότερα κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας και συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.