Οι επιπτώσεις της έλλειψης εντατικολόγων αλλά και νοσηλευτών γενικά από το σύστημα υγείας αφήνουν το αποτύπωμά τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες είναι αυξημένες, παρότι δεν καταγράφεται ακόμη έντονο κύμα εποχικής γρίπης ούτε κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εντός των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργούν 895 κλίνες ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σε αυτές προστίθενται και 171 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, άρα συνολικά η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ φτάνει τις 1.066 στην επικράτεια.

«Τους τελευταίους οκτώ μήνες, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους 83 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Είναι κρίμα να υπάρχει ο εξοπλισμός και μάλιστα υπερσύγχρονος, κυρίως από δωρεές, και να μην αξιοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ του ΕΣΥ είναι 854, με τις ανάγκες βέβαια να διαφοροποιούνται αναλόγως την περιοχή και την κάλυψή της σε ΜΕΘ.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως – με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια – στην Ελλάδα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ, 4 στο νοσοκομείο Κοζάνης και 4 στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας ή 8 κλίνες ΜΕΘ για 250.000 πληθυσμό. Το αποτέλεσμα γίνεται ορατό, με επώδυνο τρόπο.

«Έχουμε συνεχείς διακομιδές διασωληνωμένων στη Θεσσαλονίκη. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης έχει 2 εντατικολόγους και έναν με μετακίνηση. Εάν είχαν έναν γιατρό και επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να ανοίξουν 2 κλίνες ΜΕΘ, που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Κάνει λόγο για παράδοξο στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ: «Αρκετές μέρες τον μήνα, δεν υπάρχει εντατικολόγος να εφημερεύσει. Έτσι, οι διασωληνωμένοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλες ΜΕΘ νοσοκομείων που είναι κενές, δηλαδή στην Κοζάνη ή στην Κεντρική Μακεδονία».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί, καταλήγοντας, πως τον χειμώνα αυξάνονται οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ: «Είναι κρίμα να δούμε ξανά τον χειμώνα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ επί ημέρες και να έχουμε δεκάδες κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες κλειστές».