Τα παραδείγματα των μεταμοσχεύσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι όλο και πιο συχνά και το έργο που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξήσει τους δότες οργάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2023 ο αριθμός δοτών ξεπέρασε τον αντίστοιχο του 2022. Συγκεκριμένα, έως χθες, οι δότες οργάνων ανέρχονταν σε 83, ενώ πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά ήταν 69. Μάλιστα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει καταγραφεί από τον Μάιο, καθώς, έκτοτε αφαιρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός οργάνων από αποβιώσαντες δότες.

Για το 2023, έως και χθες, έχουν πραγματοποιηθεί 187 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (νεφροί, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες) από πτωματικούς δότες και 89 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη. Πέρυσι οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 163 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες και 83 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη.

Ο κομβικός ρόλος των Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία και οι αλλαγές που προωθούνται μετά τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων έχουν επιφέρει θετικές αλλαγές, με αποτέλεσμα οι ειδήσεις για ανθρώπους που μέσα από το τραγικό γεγονός του θανάτου τους χαρίζουν ζωή σε συνανθρώπους τους να μην είναι πλέον τόσο σπάνιες, όπως ήταν στο παρελθόν.

Κάθε πολίτης μπορεί να συνεισφέρει στην επέκταση της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων. Η έκδοση της Κάρτας Δωρητή Οργάνων είναι μια εύκολη διαδικασία. Μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΜ www.eom.gr όποιος είναι ενήλικος, με τη συμπλήρωση των στοιχείων του και με τη χρήση των κωδικών Taxis, αιτείται την Κάρτα Δωρητή, την οποία παραλαμβάνει ταχυδρομικά μετά από λίγο καιρό. Εναλλακτικά, μπορεί να απευθυνθεί στα ΚΕΠ.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10