Σε πλήρη αποδρομή βρίσκεται η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, έπειτα από τέσσερις μήνες κυκλοφορίας του σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2023, δηλαδή τον περασμένο Ιούλιο έως και σήμερα, 31 Οκτωβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δεν διαγνώσθηκαν ή δεν δηλώθηκαν νέα κρούσματα, ωστόσο ένα άτομο νοσηλεύεται σε κλινική με επιπλοκές της λοίμωξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, κατά τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, καθώς τον Οκτώβριο δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα, είχαν αναφερθεί 286 κρούσματα λοίμωξης και 33 θάνατοι.

Από τα εφετινά περιστατικά, τα 119 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 42 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Επίσης, έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 63 ετών και με διάμεση ηλικία τα 81 έτη.