Τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού HV.1 παρακολουθούν πλέον οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μια ακόμα υποπαραλλαγή της Omicron που τείνει να επικρατήσει έναντι της κυρίαρχης στη χώρα Eris (EG.5). Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της αποδίδουν σήμερα ένα στα πέντε (25%) νέα κρούσματα COVID-19, από περίπου 1% στις αρχές Αυγούστου. Η Eris έχει υποχωρήσει στο 22% από 24% στις αρχές του μήνα.

Πλήθος υποπαραλλαγών ακολούθησαν την Omicron που εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Με ιλιγγιώδη ταχύτητα δείχνει να κινείται πλέον η HV.1, φτάνοντας από 0,5% των συνολικών κρουσμάτων στα τέλη Ιουλίου να ξεπεράσει την Eris, με δυναμική να γίνει το επόμενο κυρίαρχο στέλεχος τον φθινόπωρο και το χειμώνα. Αν και με το 3,5 % μόλις των Αμερικανών να έχουν εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της COVID-19, η άνοδος της νέας παραλλαγής δεν συνοδεύεται από δυσοίωνες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον γιατρό, Amesh A. Adalja, MD, ειδικό σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και ανώτερο ερευνητή στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι θα υπάρχουν πάντα νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε άλλο ενδημικό αναπνευστικό ιό, αλλά οι περισσότερες δεν θα είναι ανησυχητικές».

Ενώ νέα παραλλαγή αποδεικνύεται ιδιαίτερα μεταδοτική, είναι απίθανο να είναι πιο σοβαρή από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα.

Ο Amesh A. Adalja, MD, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, δήλωσε στην Prevention ότι οι ειδικοί δεν ανησυχούν για την παραλλαγή. Είπε: “Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι θα υπάρχουν πάντα νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε άλλο ενδημικό αναπνευστικό ιό και οι περισσότερες δεν θα ανησυχούν κανέναν”.

Ενώ αυτή η νέα παραλλαγή είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, είναι απίθανο να είναι πιο σοβαρή από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα.

Τα συμπτώματα της HV.1

Τα συμπτώματα που καταγράφονται είναι κοινά με αυτά που προκαλούν και άλλα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 και περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό ή ρίγη
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Μυϊκούς ή σωματικούς πόνους
  • Πονοκέφαλο
  • Απώλεια γεύσης ή ανοσμία
  • Πονόλαιμο
  • Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
  • Ναυτία ή εμετό

Προστασία από τα νέα εμβόλια

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της COVID-19 θα παράσχουν κάποια προστασία από την παραλλαγή HV.1, δεδομένου ότι πρόκειται για «απόγονο» της παραλλαγής Kraken (XBB.1.5) που, μαζί με την Eris, αποτέλεσε τη βάση για τον σχεδιασμό των νέων εμβολίων.