Μπορεί οι πλημμύρες στη Θεσσαλία να έχουν ξεχαστεί από το ευρύ κοινό και να θεωρούνται παρελθόν, ωστόσο οι κάτοικοι συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους και να επηρεάζονται σε επίπεδο υγείας από τις συνέπειες των φονικών πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και χθες, έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά λεπτοσπείρωσης. Ο αριθμός δεν εγείρει ανησυχία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να καταγράφονται κρούσματα ακόμη και τόσες ημέρες μετά τις πλημμύρες. Τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης στις πληγείσες περιοχές επιβεβαιώνουν τις προγνώσεις των ειδικών ότι κρούσματα θα ανακύπτουν επί αρκετές εβδομάδες μετά τις πλημμύρες. Είναι ενδεικτικό ότι η επιτήρηση θα διαρκέσει για τους τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες.

Στις ενημερώσεις που γίνονται τις Παρασκευές, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Φώτης Σερέτης, επαναλαμβάνει τις οδηγίες για προστασία κατά τις γεωργικές εργασίες σε πλημμυρισμένες περιοχές, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού όπως γάντια και μπότες, και υπενθύμισε ότι απαιτείται καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με ειδικούς του ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση απασχολεί εφέτος όλη τη χώρα, καθώς πιθανόν είναι αυξημένοι οι πληθυσμοί των τρωκτικών. Την ίδια στιγμή με τη Θεσσαλία περιστατικά καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ένας άτυχος άνδρας στην Κέρκυρα που έχασε τη ζωή του είναι το τρίτο στη σειρά περιστατικό λεπτοσπείρωσης από την αρχή του έτους σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού. Τον περασμένο Ιανουάριο απεβίωσε μετά από μόλυνση με λεπτοσπείρωση ένας συνομήλικος άνδρας από το νησί της Ζακύνθου.

Παράλληλα με τη λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, αυξημένα είναι και τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων ο κορωνοϊός. Η έξαρση της Covid-19 απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή όλη τη χώρα. Επιπλέον, συνεχίζονται τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας.