Μια βραχύχρονη χορήγηση επαγωγικής χημειοθεραπείας (IC) πριν από την ακτινοθεραπεία (CRT) θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό υποτροπής και θανάτου στις ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας ανάλυσης κλινικών δεδομένων που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO).

Χιλιάδες νέες περιπτώσεις ασθενών καταγράφονται κάθε χρόνο, αφορώντας κυρίως γυναίκες ηλικίας κατά μέσο όρο 30 ετών. Η ακτινοθεραπεία είναι η τυπική ιατρική αντιμετώπιση γι’ αυτό τον τύπο καρκίνου από το 1999. Ωστόσο,  παρά τις βελτιώσεις στις τεχνικές ακτινοθεραπείας, η νόσος υποτροπιάζει σε έως και το 30% των περιπτώσεων.

Στο πλαίσιο της δεκαετούς δοκιμής ΙΙΙ INTERLACE, πήραν μέρος 500 ασθενείς από διάφορες χώρες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί  με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αρκετά μεγάλο ώστε να εντοπίζεται χωρίς τη χρήση μικροσκοπίου, χωρίς ωστόσο να έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις). Η διάμεση ηλικία των ασθενών στη δοκιμή ήταν τα 46 έτη.

Οι ασθενείς κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε τυπική ακτινοθεραπεία, είτε έναν αρχικό κύκλο επαγωγικής χημειοθεραπείας διάρκειας 6 εβδομάδων, πριν από την τυπική ακτινοθεραπεία. Μετά από πέντε χρόνια, το 80% όσων έλαβαν την προκαταρκτική θεραπεία επιβίωσε, ενώ το 73% δεν είχε παρουσιάσει μετάσταση του καρκίνου. Στην ομάδα της τυπικής θεραπείας, από την άλλη, το ποσοστό επιβίωσης ήταν 72%, ενώ η μη μετάσταση άγγιζε το 64%.

Δεδομένου του ότι τα φάρμακα που απαιτούνται για την επαγωγική χημειοθεραπεία είναι φθηνά, προσβάσιμα και έχουν ήδη λάβει έγκριση για χρήση σε ασθενείς, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προκαταρκτική θεραπεία θα μπορούσε να ενσωματωθεί άμεσα στον τυπικό κύκλο θεραπειών.

Η δρ. Mary McCormack, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης από το UCL Cancer Institute και το UCLH, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η δοκιμή μας δείχνει ότι αυτή η σύντομη πορεία πρόσθετης χημειοθεραπείας που χορηγείται αμέσως πριν από την τυπική ακτινοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή θανάτου κατά 35%. Πρόκειται για το πιο σημαντικό εύρημα για την αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια».

Ο δρ. Iain Foulkes, Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Cancer Research UK, επαίνεσε τα αποτελέσματα δηλώνοντας: «Ο χρόνος είναι το παν όταν θεραπεύεις τον καρκίνο. Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων δείχνει την αξία πρόσθετων κύκλων χημειοθεραπείας πριν από άλλες θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοθεραπεία σε αρκετούς άλλους καρκίνους. Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί όχι απλώς να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά να χορηγηθεί άμεσα, με τη χρήση φαρμάκων που είναι ήδη διαθέσιμα παγκοσμίως. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις βελτιώσεις που θα μπορούσε να φέρει αυτή η δοκιμή στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ελπίζουμε ότι σύντομα αυτή η προκαταρκτική θεραπεία θα λάβει έγκριση».

Διαβάστε ακόμη:

Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Δύο προληπτικές κινήσεις που αποτρέπουν τον κίνδυνο

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Η λοίμωξη που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο νόσου