Πέντε νέα κρούσματα και επιπλέον ένας θάνατος εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή επιτήρησης της περιόδου 2023, μέχρι τις 10/10/2023, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 157 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 115 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 42 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 20 θάνατοι σε ασθενείς ηλικίας άνω των 64 ετών, με διάμεση ηλικία θανόντων τα 81 έτη.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, οι δύο από τους οποίους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξιτήριο από τα νοσοκομεία έχουν λάβει 111 άτομα, ενώ δε χρειάστηκαν νοσηλεία 23 ασθενείς.

Οι δήμοι Λαρισαίων και Τρικκαίων έχουν το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό σοβαρών περιστατικών (από δέκα). Επίσης, η περιοχή της Θεσσαλίας συγκεντρώνει το 40% του συνόλου των σοβαρών κρουσμάτων, δηλαδή όσων παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα – 46 από τα 115. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν είχαν σοβαρή επίπτωση στη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, ελήφθησαν στοχευμένα μέτρα για την παρακολούθηση των πληθυσμών των κουνουπιών σε 98 χωριά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καιρός που κρυώνει από εδώ και στο εξής βοηθά και αναμένεται μείωση της κυκλοφορίας των κουνουπιών.