Κάθε ασθένεια που εκδηλώνεται σε παιδί γεννά ανησυχία στους γονείς – τι άλλο μπορεί να θέλουν από το να μεγαλώνουν ένα υγιές κι ευτυχισμένο παιδί; Η ανησυχία σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται όμως βάρος ασήκωτο: στο άκουσμα της διάγνωσης «καρκίνος». Κανείς δεν είναι – και δεν θα είναι- ποτέ προετοιμασμένος για μία διάγνωση τόσο επώδυνη, τόσο ασύμβατη με την παιδική ηλικία. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι το παιδί του έχει καρκίνο. Και είναι σίγουρο επίσης ότι κανείς δεν αισθάνεται έτοιμος να ξεκινήσει ένα ταξίδι άγνωστο, αχαρτογράφητο, μακρύ, κρατώντας το παιδί του από το χέρι ώστε να το οδηγήσει και πάλι στον κόσμο της παιδικής αθωότητας και χαράς όπου ανήκει.

Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», έχει γράψει τη δική του ιστορία στο πεδίο των μικρών ογκολογικών ασθενών και στο ταξίδι που χρειάστηκε να διανύσουν. Συμπαραστέκεται τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στις οικογένειες παιδιών που νοσούν με νεοπλασματική ασθένεια, μέσα από οργανωμένες δράσεις. Στόχος της είναι η καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των μικρών ασθενών αλλά και των αγαπημένων τους προσώπων από τα οποία αντλούν δύναμη. Παράλληλα, στηρίζει τη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων και συνδράμει στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Μια ισχυρή συμμαχία κατά του παιδικού καρκίνου 

Εφέτος τον Σεπτέμβριο, μήνα αφιερωμένο στη μάχη εναντίον του παιδικού και εφηβικού καρκίνου, η «Φλόγα» συνεχίζοντας την ακούραστη πορεία της συναντήθηκε με το ίδρυμα La Fondation La Roche-Posay, έναν άλλον φορέα με βαθύ αποτύπωμα στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, από την Γαλλία. Το ίδρυμα La Fondation La Roche-Posay δημιουργήθηκε το 1985 υπό την αιγίδα του Fondation de France, με αποστολή να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους, σε συνεργασία με την οργάνωση Childhood Cancer International.

Η συνεργασία τους – η οποία ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής- στοχεύει στην πιο ευαίσθητη και λιγότερο ορατή πληγή που δημιουργεί η ασθένεια, στην πληγή της ψυχής. Το ίδρυμα La Fondation La Roche-Posay ανέλαβε την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με νεοπλασματική ασθένεια, αλλά και των γονιών τους. Στο πλαίσιο αυτό θα καλύψει οικονομικά την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 70 οικογένειες σε διάστημα ενός έτους, με έμφαση στην προετοιμασία τόσο των οικογενειών αλλά και των ίδιων των παιδιών για το ταξίδι που ξεκινά με τη διάγνωση της νόσου.

Από αριστερά προς δεξιά: Χαρά Λύρα, Ψυχολόγος, Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων, Μαρία Τρυφωνίδη, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φλόγα», Γεωργία Κόκκινου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φλόγα».

Η διάγνωση της ασθένειας, καθώς και τα στάδια της θεραπείας και της επανένταξης, δημιουργούν πρωτόγνωρα συναισθήματα και εμπειρίες τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειές τους. Το σκέλος των εξετάσεων, της φαρμακευτικής αγωγής, των θεραπειών παρακολουθείται από την ιατρική και τη νοσηλευτική ομάδα. Η δημιουργία ενός ασφαλούς συναισθηματικά περιβάλλοντος  για το παιδί και τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο είναι το σκέλος που έρχεται να καλύψει ο ψυχολόγος μέσα από εξατομικευμένες θεραπείες και group sessions, και φυσικά με στενή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, η ψυχολόγος συμπαραστέκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και μετά με στόχο την παροχή στήριξης και την εξισορρόπηση των σχέσεων και των συμπεριφορών, ώστε να μπορεί η οικογένεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκαλούνται από την ασθένεια και τις θεραπείες.

Το μεγάλο κενό που καλύπτεται 

«Με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να βρίσκεται υπό πίεση σε όλον τον κόσμο, είναι επιτακτική ανάγκη να προαγάγουμε την υποστηρικτική φροντίδα, η οποία συμβάλλει ολιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια των θεραπειών, για καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία και μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης. Η φροντίδα των ίδιων των ασθενών είναι εξίσου σημαντική με την καταπολέμηση της ασθένειας. Και όταν μιλάμε για παιδιά, και τους γονείς τους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο, όλα αυτά είναι ακόμα πιο σημαντικά», δήλωσε ο Benjamin Brunschwig, Διευθυντής Βιωσιμότητας στη La Roche-Posay International και Διευθυντής του La Fondation La Roche-Posay.

 

Στη φωτογραφία η κυρία Μαρία Χατζηαμάλλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας στη L’Oréal Dermatological Beauty καλωσορίζει στην εκδήλωση, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον κ. Benjamin Brunschwig, από τη Γαλλία.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της «Φλόγας», κυρία Μαρία Τρυφωνίδη καλωσόρισε τον νέο της «σύμμαχο» σε αυτόν τον αγώνα υπέρ των παιδιών σημειώνοντας ότι «η παροχή και η στήριξη αυτή ήρθε τη στιγμή ακριβώς που την είχαμε ανάγκη, προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη παροχή επιστημονικής και εξειδικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά και γονείς που το έχουν ανάγκη. Πιστεύουμε ότι η La Roche-Posay αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στο χώρο των επιχειρήσεων, γιατί ξεχωρίζει κυρίως για τη μοναδική ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει τις ανάγκες των παιδιών μας, ώστε η βοήθεια της να είναι ουσιαστική και να καλύπτει τρέχουσες πραγματικές και βασικές ανάγκες». Καταλήγοντας ευχαρίστησε τη La Roche-Posay που βρίσκεται στο πλευρό της «Φλόγας» και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί το ίδιο εποικοδομητικά και στο μέλλον, προς όφελος των παιδιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τόσο απειλητική για τη ζωή τους νόσο.