Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την παράνομη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων «για την απώλεια βάρους» μέσω ιστοσελίδων.

Ειδικότερα, με σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός αναφέρει ότι τα φάρμακα OZEMPIC, VICTOZA, SAXENDA, τα οποία σημειωτέον δεν έχουν όλα ενδείξεις για την παχυσαρκία, πωλούνται παράνομα, μέσω των εξής ιστοσελίδων 1) https://ozempic-greece.com/, 2) https://www.killspill.eu/ozempic/?_sm_nck=1, 3) https://pharma-laboratory.com/el/

«Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία (ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 & Γ.Π. οικ. 22609/20.04.2022) απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται επιπλέον υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές» τονίζει ο ΕΟΦ.

Επίσης, προσθέτει πως η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται βάσει της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013.
Παρακαλούνται οι καταναλωτές/ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμιά περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές μη αξιόπιστες, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους. Αναφορά γίνεται και στον Τύπο με τον ΕΟΦ να ζητεί να αποσυρθεί άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία.
Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση» κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές, καταλήγει ο ΕΟΦ.