Έναν νέο δρόμο ανοίγει στις πιστοποιήσεις του χώρου της υγείας το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), ΔΕΚΟ που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας. Έπειτα από εκατοντάδες πιστοποιήσεις σε παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε Οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας, εντός κι εκτός χώρας, το ΕΚΑΠΤΥ σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και στην πιστοποίηση φυσικών προσώπων, δηλαδή επαγγελματιών υγείας.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση φθινοπωρινών σεμιναρίων σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στα συστήματα ποιότητας που διοργανώνουν από κοινού το ΕΚΑΠΤΥ και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

«Το ΕΚΑΠΤΥ είναι ΔΕΚΟ εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας. Παρέχει υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και οργανισμών στον ευρύτερο χώρο της υγείας. Είναι οργανισμός πιστοποίησης, διαπιστευμένος από τον ΕΣΥΔ» ανέφερε σχετικά με το ΕΚΑΠΤΥ, η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου, κυρία Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού. Σύμφωνα με την ίδια, «όραμα του ΕΚΑΠΤΥ είναι να αναγνωριστεί ως Κέντρο Αριστείας στην παροχή λύσεων αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας και ποιότητας. Αγωνιζόμαστε για αριστεία, καινοτομία και υψηλή ποιότητα. Παρέχουμε υπηρεσίες με υπευθυνότητα, αξιοπιστία και ακεραιότητα. Μοιραζόμαστε τη γνώση και τις εμπειρίες στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Συμπεριφερόμαστε ώστε να παρέχουμε αποτελεσματικές και εξιδεικευμένες υπηρεσίες. Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και την κουλτούρα των ενδιαφερόμενων μερών. Προωθούμε την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη συναίνεση».
Το ΕΚΑΠΤΥ έως σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερες από 900 παραγωγικές, εμπορικές επιχειρήσεις και οργανισμούς παροχής υπηρεσιών στον ευρύτερο χώρο της Υγείας. Παράλληλα, όπως ανέφερε η πρόεδρος, είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη μίας νέας δραστηριότητας σχετικά με την πιστοποίηση φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος για τα σεμινάρια πιστοποίησης, κ Θεόδωρος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στον πρώτο κύκλο σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία ΕΚΠΑ και ΕΚΑΠΤΥ, με πρωτοβουλία της προέδρου του Κέντρου. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην ελληνική κοινωνία στην αγορά των τεχνολογιών υγείας, ως προς τη γνώση που έχουμε για τις τεχνολογίες υγείας και τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο. Επειδή οι κανονισμοί αλλάζουν και επειδή ακόμα και γιατροί αγνοούν κανονισμούς και υποχρεώσεις τους, οδηγηθήκαμε στην απόφαση να κάνουμε σεμινάρια, που να μην απευθύνονται μόνο στις εταιρίες και τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα προϊόντα, αλλά και στους φαρμακοποιούς και τους επαγγελματίες της υγείας, να τους ενημερώσουμε και να τους επιμορφώσουμε για το νέο ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο κανονισμών που πρέπει να ακολουθείται για να είναι οι ασθενείς και οι χρήστες των προϊόντων ασφαλείας» τόνισε ο καθηγητής.