Η πιο ζεστή ημέρα του καύσωνα που πλήττει εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα την επικράτεια αναμένεται η σημερινή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. ΕΚΑΒ και νοσοκομεία έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα καθώς τα περιστατικά με συμπτώματα θερμοπληξίας και οι λιποθυμίες αυξάνονται όσο ο υδράργυρος «ανεβαίνει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες, 22/7, χρειάστηκαν διακομιδή με το ΕΚΑΒ 36 άτομα με συμπτωματολογία θερμοπληξίας. Πιο αναλυτικά, τέσσερα συμβάντα καταγράφηκαν από το πρωί έως το μεσημέρι, άλλα 14 από το μεσημέρι έως το βράδυ και επιπλέον 18 περιστατικά καταγράφηκαν από τις 9 το βράδυ έως σήμερα το πρωί. Παράλληλα, καταγράφηκαν 86 λιποθυμίες. Σημειώνεται ότι τα λιποθυμικά επεισόδια δεν μπορούν να αποδοθούν απαραίτητα στον καύσωνα, καθώς μπορεί να οφείλονται και σε άλλες αιτίες.

Η ζέστη, πάντως, δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χθεσινός αριθμός θερμοπληξιών είναι σχεδόν διπλάσιος -συγκεκριμένα, αύξηση κατά 90% – σε σχέση με τα περιστατικά που καταγράφηκαν την Παρασκευή, 21/7 (19 θερμοπληξίες).
Την Πέμπτη καταγράφηκαν εννέα περιστατικά με συμπτώματα θερμοπληξίας και την Τετάρτη 10 περιστατικά. Στο τριήμερο από Τετάρτη έως Παρασκευή δηλαδή, τα περιστατικά που σχετίζονται με επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες ανήλθαν σε 38, σχεδόν όσα καταγράφηκαν μόνο τη χθεσινή ημέρα.

Τα πραγματικά νούμερα είναι μεγαλύτερα καθώς αρκετοί πολίτες με συμπτώματα θερμοπληξίας πηγαίνουν στα νοσοκομεία με δικά τους οχήματα και όχι με το ΕΚΑΒ.

Υπό τις ακραίες καιρικές συνθήκες, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τη θερμοπληξία και τη θερμική εξάντληση. Στα γραφήματα που δημοσίευσε παρουσιάζονται τα επικίνδυνα συμπτώματα και οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να δοθούν σε κάθε περίπτωση.

Στην περίπτωση της θερμοπληξίας, αναζητήστε συμπτώματα όπως:

-Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (>40.5 βαθμούς Κελσίου)
-Ζεστό ερυθρό, ξηρό δέρμα, με απουσία εφίδρωσης
-Εμετούς διάρροια
-Ταχυκαρδία
-Έντονη κεφαλαλγία
-Διαταραχές συμπεριφοράς, σύγχυση
-Απώλεια αισθήσεων ή κώμα

Οι οδηγίες συμβουλεύουν για άμεση ιατρική βοήθεια ή διακομιδή του πάσχοντος σε νοσοκομείο, ενώ οι πρώτες βοήθειες για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος αναφέρουν:

-Μεταφορά του πάσχοντος σε δροσερό ευάερο ή κλιματιζόμενο χώρο ή κοντά σε ανεμιστήρα
-Πλήρης έκδυση από τα ρούχα
-Τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (π.χ. βρεγμένα σεντόνια, παγοκύστες) στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή ή μπάνο σε μπανιέρα σε δροσερό νερό
-Μη χορηγήσετε υγρά από το στόμα

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Επανεξετάζονται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

ΕΚΕΑ: Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος