Βασικός άξονας της στρατηγικής βιώσιμου επιχειρείν που ακολουθεί η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία DEMO είναι η φροντίδα για ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Για την DEMO επιτυχημένη επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί μόνον η πρόοδος της εταιρείας και η επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Σημειώνεται ότι η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) ή διαφορετικά η «Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια» είναι ο τομέας που ασχολείται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο εργασιακό περιβάλλον, πρωτίστως μέσω της πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε εργασιακή δραστηριότητα και κάθε χώρο εργασίας και οι οποίοι ευθύνονται για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Όχημα για την διασφάλιση της ΥΑΕ για τους εργαζόμενους της DEMO είναι η παροχή των απαραίτητων μέσων, γνώσεων και ικανοτήτων που θα δημιουργήσουν το σωστό πλαίσιο και θα τους θωρακίσουν κατά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ISO 45001

Eπιστέγασμα της δέσμευσης της DEMO για τη διασφάλιση της ΥΑΕ είναι η πιστοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 45001 από έναν από τους αναγνωρισμένους φορείς διεθνώς, την TUV Nord. Το πρότυπο ISO 45001:2018 εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας (PDCA – Plan Do Check Act).

Βασική προϋπόθεση για το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον είναι η πρόληψη, η οποία αναφέρεται στην εκ των προτέρων κατάλληλη προετοιμασία ώστε να εντοπιστούν οι πηγές κινδύνου που υπάρχουν στους χώρους της επιχείρησης, να αναγνωριστούν εγκαίρως τυχόν λειτουργικοί κίνδυνοι, να εκτιμηθεί η αντίστοιχη επικινδυνότητα και να προγραμματιστούν τα μέτρα που, προληπτικά, πρέπει να ληφθούν. Ανάλογη αντιμετώπιση προβλέπεται και για τις πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, των οποίων πρέπει να προετοιμαστεί η διαχείριση πριν αυτές εμφανιστούν.

Μέτρα συνεχούς βελτίωσης

Η πιστοποίηση της εταιρείας σε πρότυπα ασφαλείας και η αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών της κινδύνων με στόχο τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας που υλοποιείται μέσω της έμφασης που δίνεται σε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων όπως:

-Σύσταση Επιτροπής Ασφάλειας που κοινοποιεί στη Διοίκηση θέματα Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας
-Συνεχείς εκπαιδεύσεις σε θέματα Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως αντιμετώπιση και προστασία από επικίνδυνες καταστάσεις (π.χ. σεμινάρια πυρασφάλειας)
-Παροχή απαραίτητου ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού σε όλους τους εργαζομένους και παρακολούθηση τήρησης μέσων ατομικής προστασίας από τους εργαζόμενους.
-Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στους χώρους εργασίας (όπως θερμοκρασία, αερισμός, φωτισμός, καθαριότητα)
-Καταγραφή ατυχημάτων και λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψη των κινδύνων.
-Επιθεώρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων για εντοπισμό τυχόν επισφαλών συνθηκών.

Η DEMO μεριμνά και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας και στα γραφεία της εταιρίας μέσω της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων σχετικά με την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, την εκπόνηση Σχεδίου Μέτρων Ασφάλειας και τη δημιουργία τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας για την ορθή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας.

Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα υγείας και ασφάλειας (όπως αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, Πρώτες Βοήθειες και διαδικασίες εκκένωσης), ενώ έχουν διαμορφωθεί ειδικές συνθήκες εργασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων στα γραφεία που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι έγκυοι και οι εργαζόμενοι νυχτερινής βάρδιας (για τους οποίους υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας).

Το πλήθος των μέτρων, των πιστοποιήσεων και των οδηγιών που εφαρμόζει η DEMO για την διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους εργαζομένους της σε κάθε τομέα, καθώς και για την προστασία της υγείας τους αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της προτεραιότητας που έχει ο τομέας της ΥΑΕ για την κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία.