Καθρέφτης της ψυχής, τα μάτια, λέει το γνωμικό. Ακόμη πιο σημαντικός καθρέφτης αποδεικνύεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, το δέρμα, αντικατοπτρίζοντας τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, μη φλεγμονώδης ακμή, δερματίτιδα εξ επαφής και άλλες δερματικές αλλεργίες, εγκαύματα, σακχαρώδης διαβήτης, ηλικιακή μελάγχρωση, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και οι παρενέργειες των ογκολογικών θεραπειών, αφήνουν το αποτύπωμά τους στο δέρμα. Όλες επηρεάζουν βαθιά όμως, εκτός από την επιδερμίδα, και την καθημερινότητα των ανθρώπων – την ψυχική τους ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την εργασία, την κοινωνική τους ζωή.
Πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρουν από δερματολογικά προβλήματα και αναζητούν ανακούφιση και θεραπεία.

Το ιαματικό νερό La Roche-Posay, στη φερώνυμη περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας, αποτελεί μία από τις διαθέσιμες στοχευμένες δερματολογικές λύσεις. Το ygeiamou.gr βρέθηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο και με εξειδίκευση στη θεραπεία ποικίλων δερματολογικών διαταραχών, ιαματικό κέντρο La Roche-Posay, ξεναγήθηκε στους χώρους θεραπείας και συνομίλησε με τους ειδικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εκατοντάδες ασθενείς που το επισκέπτονται ημερησίως για την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων.

Το ιαματικό κέντρο της La Roche-Posay είναι ο πρώτος ιαματικός σταθμός στην Ευρώπη. Το κεντρικό κτήριο μετρά πάνω από εννέα δεκαετίες -εγκαινιάστηκε το 1932-  μέσα σε ένα καταπράσινο αλλά και με ιδιαίτερο γεωλογικό αποτύπωμα, περιβάλλον. Υποδέχεται χιλιάδες ασθενείς από τη Γαλλία, παρέχοντας υπηρεσίες που συνταγογραφούνται και συνεπώς καλύπτονται οικονομικά από το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας. Παράλληλα, όμως, προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε ετήσια βάση σε περίπου 8.000 ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Πλέον, εκτός από τις στοχευμένες ιαματικές θεραπείες, διαθέτει και Δερματολογικό Σπα, με ειδικά πρωτόκολλα μασάζ για το δέρμα αλλά και το μυαλό.

Το πολύτιμο νερό της βροχής 

Το ιαματικό νερό της La Roche-Posay διαθέτει φυσικές πρεβιοτικές ιδιότητες: εξισορροπεί το μικροβίωμα του δέρματος. Επίσης, έχει αποδεδειγμένες θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε σελήνιο, απαραίτητο για τη βιολογική ισορροπία του οργανισμού, και άλλα ιχνοστοιχεία. Ενδεικτικά, ανά λίτρο το νερό περιέχει Διττανθρακικά άλατα: 396mp- Ασβέστιο: 140mg- Πυριτικό άλας: 30mg- Σελήνιο: 60µg- Ψευδάργυρος: 22µg- Χαλκός: 5µg -Ξηρά υπολείμματα στους 180°C: 440mg – Ουδέτερο pH.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πρώτη επαφή του επισκέπτη με το ιαματικό νερό μέσα στο κέντρο La Roche-Posay είναι η δυνατότητα να το απολαύσει πίνοντας το!

Δεν θα ήταν υπερβολή να το χαρακτηρίσει κάποιος ως «καινοτομία της φύσης». Κι αυτό διότι το νερό προέρχεται από τις βροχοπτώσεις – που σημειωτέον είναι πολύ συχνές στην περιοχή- αλλά η μοναδική θεραπευτική σύστασή του έρχεται ως αποτέλεσμα της επίδρασης του ιδιαίτερου υπεδάφους της περιοχής, από όπου «αντλεί» τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το βρόχινο νερό ουσιαστικά «τροφοδοτεί» το ιαματικό κέντρο La Roche-Posay. Κι ακριβώς επειδή είναι βρόχινο, αντιμετωπίζεται και ως πιο πολύτιμο, ευρισκόμενο διαρκώς σε έναν αέναο κύκλο βιωσιμότητας. Όπως εξήγησαν στο ygeiamou.gr, οι υπεύθυνοι του κέντρου, το νερό που χρησιμοποιείται για τις δερματολογικές θεραπείες στη συνέχεια αξιοποιείται. Για την ακρίβεια, ανακτάται και συγκεντρώνεται σε μια μεγάλη δεξαμενή και γίνεται πηγή ενέργειας (είτε για να ζεστάνει το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για νέες θεραπείες είτε για να θερμάνει το κτήριο).

Οι μοναδικές θεραπείες

Πάνω από το 50% των ιαματικών δερματολογικών θεραπειών που παρέχονται στη Γαλλία πραγματοποιούνται στο κέντρο της La Roche-Posay.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, το 25% των ασθενών το επισκέπτεται για να αντιμετωπίσει το έκζεμα (ατοπική δερματιτίδα), το 20% για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και ποσοστό 10% για εγκαύματα και ουλές. Οι θεραπείες συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται από το γαλλικό σύστημα υγείας, εφόσον ο ασθενής έχει εξεταστεί και λάβει παραπεμπτικό από δερματολόγο ή ογκολόγο. Οι θεραπείες πραγματοποιούνται έξι μέρες την εβδομάδα, με μέγιστο διάστημα τις τρεις εβδομάδες μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Το ιαματικό κέντρο La Roche-Posay διαθέτει ειδική παιδική πτέρυγα και μπορεί να καλύψει και τις θεραπευτικές δερματολογικές ανάγκες παιδιών ηλικίας άνω των 6 έξι μηνών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής ξενάγησης οι ειδικοί του κέντρου υποδέχθηκαν ένα 12χρονο αγόρι με ιχθύαση, μία σπάνια κληρονομική νόσο με κύριο χαρακτηριστικό το ξηρό και λεπιδώδες δέρμα, που παραπέμπει σε λέπια των ψαριών.

Η παροχή υπηρεσιών υγείας στο ιαματικό κέντρο είναι το ένα σκέλος της δραστηριότητας της εταιρίας. Έχοντας στο δυναμικό της εγκεκριμένους γιατρούς και δερματολόγους από όλο τον κόσμο, η La Roche-Posay στέκεται ουσιαστικά δίπλα στον άνθρωπο με ευαίσθητο, αποδυναμωμένο και ταλαιπωρημένο δέρμα, με τα προϊόντα της που καλύπτουν τις ανάγκες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Οι ογκολογικοί ασθενείς

Από το 2008, η εταιρεία La Roche-Posay συνεργάζεται με δερματολόγους, ογκολόγους και άλλους ειδικούς, με στόχο να συμβάλει και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών στο δέρμα.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία, κάθε μια από αυτές οδηγεί σε μια ολοένα και πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, ωστόσο, ο παρονομαστής των δερματικών ανεπιθύμητων δράσεων παραμένει, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν πως κατά τη διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου, το 95% των ασθενών βιώνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά τους.

Το 2009, το ιαματικό κέντρο La Roche-Posay άνοιξε τις πύλες του σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ογκολογικές θεραπείες (Κέντρο Υποστηρικτικής Φροντίδας). Όπως ανέφεραν στο ygeiamou.gr, οι εκπρόσωποι του κέντρου, το επισκέπτονται ογκολογικοί ασθενείς για να αντιμετωπίσουν παρενέργειες της ίδιας της νόσου ή των θεραπειών για τον καρκίνο, όπως πχ ουλές, ραδιοδερματίτιδα, έντονη ξηρότητα. Περίπου το 40% του συνόλου των ασθενών είναι ογκολογικοί ασθενείς.

Ωστόσο, η προετοιμασία του δέρματος προτού εμφανιστούν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να βοηθήσει τους ογκολογικούς ασθενείς να τις αντιμετωπίσουν. Οι επιπτώσεις αυτές στο δέρμα μπορούν να προληφθούν και οι ασθενείς να ανακουφιστούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με απλά δερματολογικά πρωτόκολλα και τα σωστά προϊόντα φροντίδας που σχετίζονται με τον καθαρισμό, την ενυδάτωση και κινήσεις θεραπείας που προτείνουν οι ειδικοί.
Η εταιρία La Roche-Posay υποστηρίζει οργανισμούς σε όλον τον κόσμο και χρηματοδοτεί σημαντικά έργα που, πέρα από την περιποίηση του δέρματος, αφορούν στην προώθηση της υποστηρικτικής φροντίδας για τους ασθενείς. Το έργο αυτό αποδεικνύεται ουσιαστικό, καθώς το 80% των ασθενών επιβεβαιώνουν ότι η υποστηρικτική φροντίδα τούς βοήθησε στη διαχείριση του καρκίνου.