Γνωρίζετε ότι μετά από μια μέρα υψηλών θερμοκρασιών οι πιθανότητες εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω νεφρολιθίασης είναι αυξημένες; Το ευτύχημα είναι ότι μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας για την πρόληψη της νεφρολιθίασης τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως αυξάνοντας την πρόσληψη νερού και κάνοντας μικρές, αλλά καθοριστικές αλλαγές στη διατροφή σας.

Η ουρολόγος Megan Bollner από το τμήμα Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Southwestern παρέχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά και του πόνου που προκαλεί.

«Μετά από ένα περιστατικό πέτρας στους νεφρούς οι πιθανότητες εμφάνισης ενός δεύτερου λίθου εντός της επόμενης δεκαετίας αυξάνονται κατά 50%» επισημαίνει η δρ Bollner σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου και συμπληρώνει: «Ωστόσο, πολλοί παράγοντες κινδύνου για την επανεμφάνιση των λίθων είναι υπό τον  έλεγχό μας και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Οι λίθοι (πέτρες) είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε πολύ συμπυκνωμένα ούρα, σκουροκίτρινου χρώματος αντί για διαυγή ούρα. Οι πέτρες δημιουργούνται από κρυστάλλους που παρεμποδίζουν τη ροή των ούρων. Αρχικά σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι, που σταδιακά συσσωρεύονται, μεγεθύνονται και συγκρατούνται σε κάποιο σημείο του νεφρού όπου μετατρέπονται σε λίθους. Οι λίθοι αυτοί είτε παραμένουν στο νεφρό είτε αποβάλλονται στον ουρητήρα.

Ο σχηματισμός λίθων στο ουροποιητικό σύστημα θεωρείται η τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση του ουροποιητικού μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.

Το πρόβλημα είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους – σημειώνεται ότι έχει ανακαλυφθεί αιγυπτιακή μούμια 7000 ετών με λίθους στο ουροποιητικό σύστημα.

Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες θα εμφανίσουν λίθους στους νεφρούς με τους άνδρες να διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο.

Στους επιβαρυντικούς παράγοντες κινδύνου επανεμφάνισης λίθων στους νεφρούς ανήκει το οικογενειακό ιστορικό, τυχόν υποκείμενη νεφρική νόσος, ο διαβήτης, το αυξημένο σωματικό βάρος, οι διατροφικές επιλογές, η χρόνια αφυδάτωση και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους, αλλά και αλατιού προλειαίνουν το έδαφος για την ανάπτυξη λίθων, ενώ η χαμηλή πρόσληψη υγρών θεωρείται από τους κύριους λόγους πίσω από τη δημιουργία λίθων.

Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι οι κάτοικοι περιοχών με θερμά κλίματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λίθους.

Στην περίπτωση που η λιθίαση νεφρού είναι συμπτωματική εκδηλώνεται ως πίεση στο νεφρό, η οποία προκαλεί τον βασανιστικό και επώδυνο κολικό του νεφρού. Ενδέχεται όμως να είναι και ασυμπτωματική.

Χρήσιμες συμβουλές

Για την αποφυγή του κινδύνου της λιθίασης στους νεφρούς ή της επανεμφάνισης πέτρας στα νεφρά η δρ Bollner συνιστά:

Να πίνετε άφθονα υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και για να έχετε αραιά και διαυγή ούρα – τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως εάν έχετε ιστορικό νεφρολιθίασης.
– Αυξήστε την πρόσληψη υγρών τις ημέρες με ζέστη όταν η εφίδρωση είναι αυξημένη.
Προσθέστε χυμό λεμονιού στο νερό σας επειδή τα κιτρικά άλατα που περιέχει ενώνονται με το ασβέστιο και εμποδίζουν το σχηματισμό λίθων.
Μειώστε την πρόσληψη νατρίου. Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα. Οι επίσημες οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό του νατρίου σε 2.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως – ποσότητα ίση με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού. Επίσης η μείωση του αλατιού ωφελεί τα νεφρά και με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Μια ακόμη συμβουλή, που μπορεί να φαίνεται αντιφατική, αφορά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (δεδομένου ότι το ασβέστιο εμπλέκεται στην ανάπτυξη λίθων στα νεφρά). Το ασβέστιο από τα τρόφιμα ωστόσο, ενώνεται με τα οξαλικά άλατα στο έντερο οδηγώντας τα τελευταία σε αποβολή μέσω του εντέρου, αντί της συσσώρευσής τους στα ούρα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων από οξαλικό ασβέστιο.

Επίσης μειώστε τη ζωική πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε λίθους στους νεφρούς. Αυτό περιλαμβάνει κάθε πηγή ζωικής πρωτεϊνης (κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, ψάρι, αυγά). Περιορίστε την πρόσληψη κρέατος σε 230 γρ την ημέρα, συνιστά η δρ Bollner.

Διαβάστε επίσης

Νεφρά: Το δημοφιλές ρόφημα που τα θωρακίζει – Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί

Πέτρες στα νεφρά: Οι ασφαλιστικές καλύψεις της 3ης πιο συχνής πάθησης του ουροποιητικού

Πέτρες στα νεφρά: Το μυστικό για να αποφύγουμε τις υποτροπές