Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 και το πώς μπορούν να χορηγηθούν στις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ECDC και ΕΜΑ, τα εγκεκριμένα εμβόλια που κυκλοφορούν επί του παρόντος εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, η προστασία από τον ιό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές SARS-CoV-2.

Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του EMA συνιστά την ενημέρωση των εμβολίων για τη στόχευση κατά των στελεχών XBB (υποομάδα της παραλλαγής Όμικρον), τα οποία έχουν γίνει κυρίαρχα στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ανάγκη ενημέρωσης των εμβολίων προκύπτει από τις πρόσφατες συναντήσεις των διεθνών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο EMA και το ECDC σημειώνουν, επίσης, ότι τα μονοσθενή εμβόλια (εμβόλια που στοχεύουν μόνο ένα στέλεχος, όπως για παράδειγμα το XBB.1.5) είναι μια λογική επιλογή για την παροχή προστασίας έναντι των σημερινών κυρίαρχων και αναδυόμενων στελεχών.

Νέα προσέγγιση

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας εμβολίων στην ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν την αναθεώρηση των πληροφοριών προϊόντος για τα εμβόλια με την επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA (CHMP), ώστε να αντικατοπτρίζεται η προτεινόμενη απλουστευμένη προσέγγιση, ως εξής:

• Για άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών, όταν ο εμβολιασμός συνιστάται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες, ενδείκνυται μία εφάπαξ δόση του πρόσφατα προσαρμοσμένου εμβολίου.
• Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2, ενδείκνυται μια εμβολιαστική σειρά που αποτελείται από 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσφατα προσαρμοσμένο εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Η χρήση στον παιδιατρικό πληθυσμό ακολουθεί τις εθνικές οδηγίες.
• Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες δόσεις σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.
• Για τους επανεμβολιασμούς, θα πρέπει να τηρείται ένα ελάχιστο μεσοδιάστημα 3 μηνών, ωστόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα διάστημα 4 μηνών μεταξύ των δόσεων, με δεδομένο ότι νέα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Οι ομάδες που θα στοχεύουν οι εκστρατείες εμβολιασμού το φθινόπωρο και το χειμώνα

ECDC και EMA συμβουλεύουν οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού, ενόψει της επόμενης ψυχρής περιόδου, να δίνουν προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά με κορωνοϊό. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και τις έγκυες γυναίκες. Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη λόγω της πιθανής αυξημένης έκθεσής τους σε νέα πανδημικά «κύματα» και του βασικού τους ρόλου στη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ-CDC: Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στο επίκεντρο της συνάντησης των φορέων

Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας, αλλά τη μετάβαση σε μια νέα φάση διαχείρισης

Νόσος Χ: Ο κορωνοϊός ήταν μια ήπια νόσος σε σχέση με τον νέο ιό, προειδοποιεί η Ματίνα Παγώνη