Συγκίνηση προκάλεσε πριν λίγους μήνες, μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, η τεράστια προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών που σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κατόρθωσε να υπερκαλύψει τις ανάγκες σε αίμα των τραυματιών της σύγκρουσης. Χάρη στην ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία, δεκάδες συνάνθρωποί μας διασώθηκαν. Ας μην περιμένουμε, ωστόσο, μία τραγωδία για να κινητοποιηθούμε, τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, οι ανάγκες για αίμα είναι διαρκείς και η τακτική προσφορά πολύτιμη.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας ανέρχονται περίπου στις 550.000 μονάδες αίματος. Εξ αυτών, το 65% προέρχεται από εθελοντές, ενώ για το υπόλοιπο οι αρμόδιοι φορείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στους συγγενείς των ασθενών, αλλά και σε βάσεις του εξωτερικού.

Η εταιρεία Βίκος στέκεται διαχρονικά στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια κάλυψης των σημαντικών ελλείψεων που εξακολουθούν να παρατηρούνται. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, για 13η συνεχόμενη χρονιά, η εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που τιμάται στις 14 Ιουνίου, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα».

Το αίμα είναι αγαθό σε έλλειψη. Δεν διατίθεται στα ράφια, δεν πωλείται με αντίτιμο, δεν παράγεται σε εργοστάσια. Το δημιουργεί μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός και το προσφέρει μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία.

Μέσω μιας σειράς σημαντικών δράσεων, η Βίκος Α.Ε. τονίζει την ύψιστη σημασία του να συμμετέχουμε όλοι στην κοινωνική προσφορά, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Η εταιρεία κάνει πράξη αυτή την ιδέα, στηρίζοντας διαχρονικά τον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η προσφορά ξεκινά από την κορυφή της πυραμίδας, τους ιδιοκτήτες, κ Π. Σεπετά και κ. E. Θεοχάρη, που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις αιμοδοσίας, προσφέροντας εθελοντικά και οι ίδιοι αίμα. Έτσι ξεκίνησε ένα προσωπικό όραμα δύο ανθρώπων με ισχύ και διάθεση για προσφορά και έγινε κύμα συνεισφοράς σε μία ολόκληρη κοινωνία. Σταθερά παρόντες, όμως, είναι και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που, με την εθελοντική τους δράση, έχουν καταφέρει να συλλέξουν και να προσφέρουν συνολικά 995 φιάλες αίματος.

Η συνεχής διάθεση για ακόμη πιο απτή συνδρομή στην επιτακτική ανάγκη συλλογής αίματος, ώθησε την εταιρεία να προβεί σε ενέργειες που ξεπερνούν τα στενά όρια των Ιωαννίνων και κάλυψε τις ανάγκες αίματος σε μεγαλύτερο εύρος της χώρας.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο εξωστρέφειας, η εταιρεία πραγματοποιεί κάθε χρόνο καμπάνιες ενημέρωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η πλήρης και σαφής ενημέρωση για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη συνεισφορά αγάπης προς τον συνάνθρωπο, παροτρύνοντας παράλληλα όλους μας να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες.

Η έμπρακτη προσφορά, όμως, δεν περιορίζεται στην ενημέρωση και την εθελοντική αιμοδοσία. Θέλοντας να στηρίξει με κάθε τρόπο τις ανάγκες για παροχή αίματος, η εταιρεία Βίκος έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).