Ανάμεσα στους ανθρώπους που ξεχωρίζουμε και θαυμάζουμε πρωταγωνιστούν εκείνοι που σώζουν ζωές: Ο γιατρός που κάνει τη διάγνωση ή ολοκληρώνει ένα δύσκολο χειρουργείο, ο πυροσβέστης που περνά με αλτρουισμό ανάμεσα στις φλόγες και σώζει ανθρώπινες ζωές, οι σωστικές αρχές που έρχονται αντιμέτωπες με το μεγαλείο της θάλασσας και διασώζουν τους ανθρώπους πριν να είναι πολύ αργά. Συχνά, τους αποκαλούμε ήρωες. Τους θαυμάζουμε για την τόλμη και την προσφορά τους. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι απλοί άνθρωποι, σαν όλους εμάς. Δεν τους ξεχωρίζει τίποτα άλλο πέρα από το γεγονός ότι αποφάσισαν πως η προσφορά και η σημασία της ανθρώπινης ζωής έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Κι ύστερα έρχεται μία σκέψη: Μακάρι να ήμουν σαν εκείνον. Τον άνθρωπο που τολμά, που ξεπερνά τις προκλήσεις και τα εμπόδια, που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες και χαρίζει ζωή. Και το ερώτημα είναι: Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο να γίνει κανείς ήρωας ή μήπως στην πραγματικότητα είναι κάτι απλό;

Αν κάποιος σου έλεγε ότι μέσα σε μόλις δέκα λεπτά μπορείς να σώσεις όχι μία, αλλά τρεις ανθρώπινες ζωές, χωρίς να κάνεις σχεδόν τίποτα, θα το πίστευες; Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό. Ο τρόπος; Προσφέροντας το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο: Το αίμα. Τρεις άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναπνέουν επειδή εσύ αφιέρωσες μόλις δέκα λεπτά από τον χρόνο σου και λίγο αίμα. Ίσως, λοιπόν, μία ηρωική πράξη δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση.

Η εταιρεία Βίκος υποστηρίζει έμπρακτα το θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας

Φέτος, για 13η συνεχόμενη χρονιά, η Βίκος Α.Ε. τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου, περνώντας ένα σημαντικό μήνυμα: «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα». Με στόχο να υποστηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, η εταιρεία πραγματοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, θέλοντας να ενισχύσει το μήνυμα της ανάγκης για εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, μία πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας, ξεκινώντας από την κορυφή της πυραμίδας, τους ιδιοκτήτες κ. Π. Σεπετά και κ. Ε. Θεοχάρη, συμμετέχουν κάθε χρόνο σε δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας. Η συνεισφορά τους ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2010 και εξακολουθεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 13 ετών, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει συνολικά 38 εταιρικές αιμοδοσίες, μέσω των οποίων εξασφαλίστηκαν 995 φιάλες αίματος.

Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξης της εθελοντικής αιμοδοσίας, η εταιρεία έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Δεν είναι ήρωες. Είναι απλώς άνθρωποι με ενσυναίσθηση, που «διαβάζουν» τις ανάγκες των ανθρώπων και στέκονται στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη.