Επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ, με δύο βασικούς άξονες καινοτομίας στην ανάπτυξη και στην παραγωγή φαρμάκων, υλοποιεί από το 2021 μέχρι το 2027 η ιστορική φαρμακοβιομηχανία DEMO.

Ειδικότερα, η DEMO έχει δρομολογήσει την παραγωγή, σε βιομηχανική κλίμακα, δραστικών πρώτων υλών για φάρμακα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, ξεκινά την ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων, επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βάζοντας τον θεμέλιο λίθο στον εθνικό τομέα της Βιοτεχνολογίας. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου της DEMO, η εικόνα στον χώρο του φαρμάκου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη θα έχει αλλάξει σημαντικά.

Έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η ηγέτιδα στον χώρο των ενέσιμων σκευασμάτων εταιρία προχωρά σε στοχευμένες επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την εθνική οικονομία. Πρόκειται για μία επένδυση ζωτικής σημασίας, καθώς αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1.13 δισ. ευρώ (μελέτη ΙΟΒΕ) και δημιουργεί 900 άμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ετησίως κατά την κατασκευή και 3.700 κατά τη λειτουργία (ΙΟΒΕ).

Η ελληνική απάντηση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων

Οι ελλείψεις σε φάρμακα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ευρώπη έδειξαν -με σκληρό τρόπο πρωτίστως για τους πολίτες- την ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προμήθεια πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα και την ενίσχυση της παραγωγής σκευασμάτων εντός της Γηραιάς ηπείρου. Αυτό αποτυπώνεται και στις υπό αναθεώρηση διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας που προωθούνται πλέον από την ΕΕ.

Με την επένδυση της DEMO ο δρόμος για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων περνά από την παραγωγή πρώτων υλών επί ελληνικού εδάφους. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της υγείας.

Η νέα παραγωγική μονάδα στην καρδιά της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία, θα είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής δραστικών σκευασμάτων (APIs) της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Θα έχει στην ολοκλήρωσή της δυνατότητα παραγωγής 270 τόνων πρώτων υλών ετησίως.

H καθετοποίηση σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας οδηγεί στην απεξάρτηση, τόσο της DEMO όσο και της Ελλάδας από τις αγορές της Ασίας. Παράλληλα, η λειτουργία της Μονάδας διασφαλίζει σε βάθος δεκαετίας πάνω από 600 άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

 

Η εταιρία θεμελιώνει τον κλάδο της εγχώριας Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων

Εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι οποίες αναπτύσσουν ή παράγουν βιοτεχνολογικά θεραπευτικά προϊόντα εδρεύουν στην Ισλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Πλέον στον ευρωπαϊκό χάρτη της βιοτεχνολογικής παραγωγής φαρμάκων μπαίνει και η Ελλάδα, με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας της DEMO, στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Στο Κέντρο στεγάζονται εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες. Mάλιστα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του πρώτου μονοκλωνικού αντισώματος.

Παράλληλα, έχει λάβει έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων ερευνητικό πρόγραμμα για τη Βιομηχανική έρευνα και Ανάπτυξη και άλλων 2 βιοομοειδών μονοκλωνικών αντισωμάτων – για τη βιολογική θεραπεία στην αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασιών- συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ.

Γενικά, η λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες πολλών εταιριών ελληνικών και ξένων, μεγάλου ή μικρού μεγέθους, start-ups ή άλλων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων βιοομοειδών ή καινοτόμων θεραπειών και αναζητούν συνεργάτη από την πλευρά της βιομηχανίας προκειμένου να αναπτυχθεί η διαδικασία παραγωγής και να γίνουν οι ποιοτικές συγκριτικές ή άλλες μελέτες.

Επίσης, θα δημιουργηθεί η Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων, όπου ομάδα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια, δημιουργώντας έτσι έναν  θύλακα Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία.

Διασύνδεση έρευνας και παραγωγής

Οι μονάδες της DEMO στην Αρκαδία θα τροφοδοτούνται με το ερευνητικό έργο που θα παράγει το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην περιοχή, με συνολικά 13 εργαστήρια (και 34 βοηθητικούς χώρους), 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές.

Ενδεικτικά, τα 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) είναι τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν το 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη.

Στο κέντρο επίσης, βρίσκεται Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NMR) που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων και είναι το μοναδικό, σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Επίσης, δύο εκ των εργαστηρίων λειτουργούν σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, με στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων, κάθε χρόνο.