Την επικοινωνία με πανεπιστημιακούς καθηγητές, προκειμένου να προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διεκδικώντας την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για αποκλειστική διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) μόνο μέσα από τα 35 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς. Το βασικό επιχείρημα των φαρμακοποιών είναι η δυσκολία εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών, από τα συγκεκριμένα φαρμακεία, καθώς δεν βρίσκονται παντού, είναι πολύ λίγα στον αριθμό και έτσι οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ειδικότερα, ο κ. Βαλτάς ανέφερε πως ήδη έχει προτείνει ένα σχετικό σχέδιο στον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, στον οποίο σημειώνει ότι το δίκτυο των περίπου 11.000 ιδιωτικών φαρμακείων, θα μπορούσε να αναλάβει τη διακίνηση του 35% των ΦΥΚ, η αξία των οποίων κυμαίνεται μέχρι τα 200-250 ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η διατήρηση δημόσιων φαρμακείων και πως αυτό ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Σε ερώτηση δε του ygeiamou.gr σχετικά με το τι θα κοστίσει μια τέτοια εξέλιξη, ανέφερε πως κατά μέσο όρο οι φαρμακοποιοί θα λάβουν έναν κέρδος που θα αντιστοιχεί στο 7% της αξίας των φαρμάκων. Παραδέχτηκε βέβαια ότι αυτό το κόστος θα αυξήσει το clawback που πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και φυσικά εκείνες με πρωτότυπα φάρμακα όπου ως επί το πλείστον περιλαμβάνονται και τα ΦΥΚ. Και φυσικά μιλάμε για αρκετά ακόμη εκατομμύρια ευρώ, ήτοι πάνω 30 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βαλτάς σημείωσε πως η προσφυγή στο ΣτΕ δεν γίνεται προκειμένου να κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο να ελεγχθεί κατά πόσο είναι νόμιμη η συγκεκριμένη αποκλειστικότητα διανομής των ΦΥΚ. Σημείωσε ακόμη ότι το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τόνισε ακόμη ότι ο ΠΦΣ δε ζητά το κλείσιμο όλων των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ αλλά να παραμείνουν μόνο όσα χρειάζονται για ιδιαίτερα εξιδεικευμένες θεραπείες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση αιμακαθαιρόμενων πολιτών σε θεραπείες, ή να θεωρούνται φάρμακα υψηλής αξίας σκευάσματα για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τα ΦΥΚ διακινούνται μέσα από τα 35 φαρμακεία αλλά και 64 σημεία αποστολών και εξυπηρετούνται 100.000 ασθενείς το μήνα. Επίσης έχει υλοποιηθεί και πρόγραμμα για εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΥΥ, ένα πρόγραμμα όπου τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συμβάλουν αφιλοκερδώς σε αυτό. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των ΦΥΚ είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μέσω της λειτουργίας των εν λόγω φαρμακείων διασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμάκων και υπάρχει έλεγχος της κατανάλωσης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, είναι ιδιαίτερα αρνητικές στο ενδεχόμενο να βγουν εκτός του καναλιού των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Από τη μια μεριά, τις απασχολεί έντονα η αύξηση του clawback που θα πρέπει να πληρώσoυν και από την άλλη αισθάνονται ανασφάλεια σχετικά με το κατά πόσο τα φάρμακα αυτά δεν θα επανεξαχθούν, μέσω της διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών. Για το δεύτερο αυτό ζήτημα ο κύριος Βαλτάς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξαγωγής των φαρμάκων καθώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα μέσω ειδικών barcodes, η οποία δεν θα επιτρέπει την εξαγωγή αυτή.