H κυβέρνηση του Μαρόκου έθεσε τέλος ντε φάκτο στην υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει εδώ και τρία χρόνια προκειμένου να καταπολεμήσει την πανδημία της Covid-19, μεταδίδει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέτρο αυτό, που ανανεωνόταν κατά περιόδους με κυβερνητικό διάταγμα από τις 24 Μαρτίου 2020, δεν παρατάθηκε πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποτέλεσε το νομικό πλαίσιο που επέτρεψε στις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα -οικονομικά, δημοσιονομικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά- στη μάχη τους εναντίον του κορωνοϊού.

Έτσι, μεταφράστηκε τα τρία τελευταία χρόνια σε μέτρα περιορισμού (λοκντάουν), στο προσωρινό κλείσιμο των συνόρων, σε περιορισμούς στις μετακινήσεις, σε απαγορεύσεις συναθροίσεων και αθλητικών γεγονότων.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως πρόσφατα προκειμένου να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης σε ορισμένες πόλεις της χώρας.

Εξάλλου, το Εθνικό Γραφείο Αεροδρομίων (ONDA) ανακοίνωσε το χθες, Δευτέρα, βράδυ την κατάργηση της υποχρέωσης επίδειξης υγειονομικού δελτίου κατά την άφιξη στο Μαρόκο, το τελευταίο υγειονομικό μέτρο που ήταν ακόμη σε ισχύ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η κατάσταση της Covid-19 χαρακτηρίζεται από τον Σεπτέμβριο από πολύ αδύναμη εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα.

Αφότου εμφανίστηκε στο Μαρόκο στις 2 Μαρτίου 2020, η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 16.296 ανθρώπων, σε ένα σύνολο σχεδόν 1,3 εκατομμυρίου μολύνσεων, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Σε ένα σύνολο 36 εκατομμυρίων κατοίκων, τουλάχιστον 23,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου και σχεδόν επτά εκατομμύρια την τρίτη.