Σε συστράτευση με την Κυβέρνηση βρίσκεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εντείνοντας τις επενδύσεις της για την παραγωγή σκευασμάτων εξασφαλίζοντας επάρκεια για τη χώρα. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνεται σημαντική επιβάρυνση των εταιρειών με rebate και clawback, γεγονός που λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών φαρμάκων στη χώρα, που θα μείωναν και το φαινόμενο των ελλείψεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου εργοστασίου της  φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ, μέσα στην πενταετία 2019-2023 οι ελληνικές  βιομηχανίες ολοκλήρωσαν ήδη (ή ολοκληρώνουν) επενδύσεις, 415 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και 409 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη.

Αντίστοιχα οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για την τριετία 2024-2026 ανέρχονται στα επίπεδα των 640 εκατ. σε εγκαταστάσεις και 829 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνολικά δηλαδή οι επενδύσεις στο διάστημα 2019-2026 φτάνουν τα 1,47 δισ. ευρώ.

Παρόλ’ αυτά οι επιχειρήσεις του κλάδου, αν και παράγουν φάρμακα που μπορούν μέσα σε λίγα χρόνια να καλύπτουν τις ανάγκες για θεραπείες πρώτης γραμμής καλύπτοντας ακόμη και πάνω από το 70% των ασθενών, υπόκεινται σε υπερβολική φορολόγηση. Μάλιστα για το 2022 για το σύνολο των εταιρειών φαρμάκου οι επιστροφές φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ με ένα σημαντικό μέρος να επιβαρύνεις τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε χθες χαρακτηριστικά, πως μετά και τη διαμόρφωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στην χώρα στα 35 δισ. ευρώ, διαπιστώνεται η μεγάλη ανάγκη για την αναμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας. Μάλιστα και στον τομέα του φαρμάκο είναι αυτό απαραίτητο, καθώς πέρα του αναπτυξιακού αποτυπώματος του κλάδου, αυτό συνεπάγεται και την εξασφάλιση των φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς.
«Θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο να εισάγουμε οικονομικά φάρμακα τα οποία μπορούμε να παράγουμε.
Εμείς θα πιέσουμε με οποιαδήποτε ενέργεια, επικοινωνιακή, νομική, να σταματήσουν αυτές οι παράνομες, υπέροχες επιβαρύνσεις. Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε την εξαγωγική δραστηριότητα και θα συρρικνωθεί η παρουσία στην Ελλάδα. Έτσι στο εσωτερικό τα εισαγόμενα φάρμακα θα φτάσουν από 70% να καλύπτουν το 90%», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Και συμπλήρωσε ότι «Είναι δεδομένο ότι τo επενδυτικό πρόγραμμα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, που ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για το ελληνικό φάρμακο. Οι επενδύσεις αυτές θωρακίζουν το σύστημα υγείας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ενώ παράλληλα θα καλύψουν το χαμένο επενδυτικό έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων».

Να συμπληρώσουμε ότι όπως έχει αναφέρει η ΠΕΦ, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, αυτήν την ώρα, 45 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. «Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει μόνο στα εισπνεόμενα