Δώρα ζωής σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους μοιράζουν ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά που κατέληξε σε νοσοκομείο στην Πάτρα στο οποίο έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά την ανακοπή που υπέστη στο σπίτι του, και ο 18χρονος από την Άρτα που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του τοπικού νοσοκομείου μετά από τροχαίο που είχε στις 28 Δεκεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, Σάββατο (7/1) τόσο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών όσο και από το νοσοκομείο της Άρτας όπου κατέληξαν τα δύο νεαρά παιδιά ξεκίνησαν «γέφυρες ζωής» προκειμένου τα όργανά τους να καταλήξουν σε λήπτες που περίμεναν στις σχετικές λίστες για δωρέες οργάνων.

Συγκεκριμένα το πρωί αφαιρέθηκε η καρδιά του 18χρονου από την Άρτα και με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο του Ακτίου μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου την παρέλαβε λίγο μετά τις 9 ειδική ομάδα από το «Ωνάσειο».

Ακολούθησε ένα δεύτερο χειρουργείο προκειμένου να ληφθεί το ήπαρ και ο ένας νεφρός του νεαρού ώστε στη συνέχεια να μεταφερθούν σε ασθενείς που περιμένουν σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη.

Όσο για τον δεύτερο νεφρό του 18χρονου παρελήφθη από ομάδα του νοσοκομείου Ιωαννίνων προκειμένου στη συνέχεια να μεταμοσχευθεί σε λήπτη που περιμένει εκεί.

Ο 6χρονος Θωμάς

Στην Πάτρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται μέσα στην ημέρα ομάδα γιατρών από την Ιταλία καθώς η καρδιά και το ήπαρ του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά θα δοθούν σε ασθενείς στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα Έλληνες γιατροί θα παραλάβουν τους κερατοειδείς από τα μάτια του άτυχου παιδιού ενώ θα γίνει και βρογχοσκόπηση προκειμένου οι γιατροί να δουν αν μπορεί να αξιοποιηθούν και οι πνεύμονες του μικρού Θωμά.

Σημειώνεται ότι οι γονείς του Θωμά από τα Γρεβενά που έχουν ακόμα ένα κοριτσάκι ηλικίας 4 ετών, επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής, έλαβαν την απόφαση της δωρεάς οργάνων του αδικοχαμένου παιδιού τους λέγοντας «μέσα από τον θάνατο του δικού μας παιδιού, να σωθούν άλλα παιδάκια».

«Υποκλινόμαστε σε αυτούς τους γονείς», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο της Πάτρας, Ανδρέας Ηλιάδης, προσθέτοντας: «Ενημερώθηκαν τι είναι η δωρεά οργάνων και χωρίς δεύτερη κουβέντα συναίνεσαν και είπαν ότι επιθυμούν να σωθούν παιδάκια μέσα από τον θάνατο του δικού τους παιδιού. Αυτό είναι το συγκλονιστικό. Είναι και τα Θεοφάνια, είναι σημαδιακά».