Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, επανέλαβε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικότερα, ο κ. Ξανθός, Ολοκλήρωσε σήμερα την κατάθεσή του κατά την 7η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που δικάζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη.

«Στην Ελλάδα η πολιτική επιλογή λόγω των μνημονίων και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες» τόνισε ο κ. Ξανθός, κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του.

Πρόεδρος: Θα επερχόταν μείωση των τιμών των φαρμάκων, εάν γινόταν η ανατιμολόγηση από την κ. Κουρουμπλή;

Μάρτυρας: Θα επερχόταν μία μείωση στατιστικά 2-3%. Επειδή όμως η υπέρβαση της δαπάνης ήταν πολύ μεγαλύτερη, η μείωση δεν επηρέαζε τη δαπάνη.

Πρόεδρος: Οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν;

Μάρτυρας: Δεν ωφελήθηκαν. Επιβαρύνθηκαν με ένα ποσό 200 εκ. ευρώ.

Πρόεδρος: Άρα δωράκι στις φαρμακευτικές θεωρείτε πως δεν υπάρχει;

Μάρτυρας: Προφανώς.

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι ο κ. Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ εκτίμησε πως ούτε η κυρία Τουλουπάκη είχε τέτοιο σκοπό και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη ή δόλος στην υπόθεση.

Παράλληλα, ο μάρτυρας απάντησε και σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Τουλουπάκη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς επέμεναν στις ερωτήσεις που έκαναν στον μάρτυρα για το εάν υπέστη ζημία το Δημόσιο από τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 και εάν αυτή η κίνηση ωφέλησε τις φαρμακευτικές με τον μάρτυρα να συνεχίζει να απαντά αρνητικά.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα καταθέσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Υπενθυμίζεται ότι την κυρία Ράικου, μετά την παραίτησή της από την Εισαγγελία Διαφθοράς, την διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη.