Αρκετές δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης έχουν δηλωθεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενώ καταγράφηκαν ακόμη και κάποιες σοβαρές νοσηλείες λόγω της νόσου. Όλα τα κρούσματα της γρίπης αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας, κυρίως έφηβους ή νεαρούς ενήλικες, που μολύνονταν με το στέλεχος Α(Η3Ν2) και νοσούσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή και μετά.

Τα νησιά των Κυκλάδων, ιδίως οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, έγιναν αίφνης και εστίες διασποράς της γρίπης, εκτός του κυρίαρχου κορωνοϊού με τις μεταδοτικές μεταλλάξεις Οmicron 4 και 5. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πρωτόγνωρη κατάσταση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διανύει επιδημική περίοδο γρίπης. Ως φαίνεται ομως το διάστημα μέχρι την επίσημη έναρξη της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή τον Οκτώβριο, θα διανυθεί με διαφορετικό τρόπο.

Η έξαρση της εποχικής γρίπης κατά τους θερινούς μήνες ξενίζει σίγουρα τους περισσότερους εξ ημών καθώς γνωρίζουμε πια πως οι ιοί της γρίπης μπαίνουν σε… κυκλοφορία τους χειμερινούς μήνες, οπότε αρχίζει και η επιτήρηση της νόσου από τον ΕΟΔΥ, αλλά και η προετοιμασία της δικής μας άμυνας μέσω του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Κάποιους πάλι μπορεί να τους παραπέμπει στο καλοκαίρι του 2009 οπότε είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1), το λεγόμενο πια πανδημικό, που έκτοτε εισβάλλει στις ζωές μας κατά την περίοδο εποχικής γρίπης, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στα ετήσια κρούσματα και τις νοσηλείες.

Οι Έλληνες επιστήμονες ανέμεναν ότι θα υπάρξει κάποια κυκλοφορία της γρίπης τους εφετινούς θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών τουριστικών ροών προς τη χώρα μας. Άλλωστε αυτή ήταν η εκτίμηση των ειδικών και σε άλλες χώρες, καθώς παρακολουθούσαν την έντονη επιδημία γρίπης και κορωνοϊού που εκτυλίχθηκε πρώιμα, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από το σύνηθες, στο Νότιο Ημισφαίριο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν κάθε χρόνο μια πρώτη εικόνα για το τι πρόκειται να γίνει στο Βόρειο Ημισφαίριο. Επιπλέον, οι ειδικοί είχαν επισημάνει ότι μετά την απουσία των ιών της γρίπης τα τελευταία δύο χρόνια, η εμφάνισή τους εκ νέου πιθανόν να αποτελεί πιο μεγάλη απειλή για τον πληθυσμό που έχει πια πολύ χαμηλή ανοσία απέναντι τους.

Ωστόσο, η πραγματικότητα ξεπέρασε τις συγκρατημένες εκτιμήσεις των επιστημόνων στη χώρα μας. Από το τέλος Ιουλίου τα περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού που οφείλονταν στους ιούς της γρίπης αυξάνονταν συνέχεια στον νεανικό πληθυσμό που βρισκόταν σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ αυτήν την εβδομάδα, μεταφράζονται σε εκατοντάδες κρούσματα, για τα οποία δεν έγινε διερεύνηση και ταυτοποίηση των ιών της γρίπης. Πάντως, η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε νέους που ήταν εκτεθειμένοι μεσα σε αςφυκτικό συγχρωτισμό και χωρίς μέτρα προστασίας

Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθόλη τη διάρκεια του έτους. Κατά την περυσινή περίοδο γρίπης για παράδειγμα είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ πέντε περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 3 θάνατοι. Την αμέσως προηγούμενη περίοδο, 2020-2021 δεν είχε καταγραφεί κανένα σοβαρό περιστατικό ή θάνατος. Πριν από την πανδημία κορωνοιού καταγράφονταν περίπου 280 νοσηλείες λόγω γρίπης σε ΜΕΘ και περί τους 125 νεκρούς.

«Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Και προσέθετε ότι «με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος».

Υπενθύμισε τέλος ο ΕΟΔΥ πως για την πρόληψη της διασποράς της γρίπης στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό. Τα αντιγριπικά εμβόλια αναμένονται στις αρχές του Οκτωβρίου.