Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας επιπλοκών της ευλογιάς των πιθήκων. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην Ευρώπη και μόλις τον δεύτερο εκτός Αφρικής στο φετινό ξέσπασμα της ασθένειας.

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός 41χρονου με υποκείμενα νοσήματα εξαιτίας επιπλοκών της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τις 22 Ιουλίου είχαν αναφερθεί μόλις πέντε θάνατοι παγκοσμίως, όλοι στην αφρικανική ήπειρο. Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, το μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον ασθενή που απεβίωσε.

Η τελευταία έκθεση τον υγειονομικών αρχών έκανε λόγο για 4.298 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ισπανία, εκ των οποίων 120 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Στη Βραζιλία κατέληξε 41χρονος ανοσοκατεσταλμένος

Ο πρώτος – εκτός Αφρικής – θάνατος που προκλήθηκε από την ευλογιά των πιθήκων είχε ανακοινωθεί λίγες ώρες νωρίτερα από το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για έναν άνδρα, 41 ετών, ο οποίος ήταν καρκινοπαθής και ανοσοκατεσταλμένος.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε πως περισσότερα από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε 78 χώρες του κόσμου, κηρύσσοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Από το 2007, είναι η έβδομη φορά που Οργανισμός εκδίδει παγκόσμιο συναγερμό, με πιο πρόσφατη περίπτωση εκείνη της πανδημίας.

Σε σύνοδο του Ιουνίου, σύμβουλοι του ΠΟΥ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια απειλή που μεγαλώνει.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες που συνευρίσκονται σεξουαλικά μεταξύ τους.

 

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ασφαλές Νοσοκομείο» εφαρμόστηκε σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Πρώτος θάνατος από την ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης