Υπέρ του εμβολιασμού με την τέταρτη δόση, τάχθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βεβαίως και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού, η οποία είναι πολυπαραγοντική.

Κατ’ αρχήν τα περισσότερα μέτρα έχουν αρθεί, ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε είναι χρήσιμο. Τα κρούσματα υπάρχουν και αυτό γιατί επικράτησαν τα στελέχη της Όμικρον 4 και 5, γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έχει γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου και η ανοσία έχει μειωθεί και γιατί άνοιξε ο τουρισμός και έπρεπε να ανοίξει – είμαστε ανταγωνιστική χώρα με άλλες που επίσης έχουν τουρισμό.

Το να έχουμε κρούσματα είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα, από το να έχουμε νοσηλείες, διασωληνωμένους και νεκρούς. Αυτή τη στιγμή με την τέταρτη δόση του εμβολίου δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε 100% ότι κάποιος δεν θα κολλήσει, γιατί ο ιός έχει αλλάξει πολύ, μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε ότι ακόμη κι αν κολλήσει, δεν θα μπει στο νοσοκομείο, δεν θα νοσηλευτεί, δεν θα μπει στη ΜΕΘ, δεν θα πεθάνει.

Άρα η δικιά μου άποψη είναι ότι όσοι περισσότεροι Έλληνες πάνω από τα 30 έτη κάνουν την τέταρτη δόση, αυτό μόνο καλό θα κάνει και καμία επιπλοκή δεν έχει.

Το πιο εξελιγμένο εμβόλιο θα έρθει τον Οκτώβριο το νωρίτερο, και σε μεγάλες ποσότητες ώστε να φτάνει για όλους τους Έλληνες, θα έρθει ακόμα αργότερα και αυτούς τους πέντε μήνες, αυτός που δεν θα το έχει κάνει θα είναι απροστάτευτος. Αυτός που θα κάνει τώρα την τέταρτη δόση, δεν θα του απαγορευτεί να κάνει την πέμπτη.

Με ξεπερνάει ως άνθρωπο και ως επιστήμονα να ακούω την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τη μία μέρα να ανοίγει τη δόση για τους 30 και πάνω και την επόμενη μέρα να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ότι μόνο όσοι είναι πάνω από 70 πρέπει να κάνουν και όσοι είναι πάνω από 60 σε ευπαθείς ομάδες. Αυτά δεν έχουν καμία λογική, προκαλούν σύγχυση στον κόσμο και δίνουν λάθος μήνυμα.

Το πιο ωραίο παράδειγμα το έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι νέος άνθρωπος και από όσο γνωρίζω δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα και πήγε και έκανε την τέταρτη δόση για να προστατέψει τον εαυτό του, την οικογένειά του και να δώσει το καλό παράδειγμα. Κοινή λογική χρειάζεται για κάποια πράγματα.

Από τους 95 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή, οι 40 είναι κάτω από τα 65, άρα το να φροντίσουμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να αυξήσουμε την προστασία, έστω και αν αυτή δεν είναι απόλυτη, είναι κοινή λογική. Όπως είναι κοινή λογική, όπου υπάρχει συνωστισμός να βάλουμε τη μάσκα μας, δεν παθαίνουμε τίποτα.

Aνοσία στο εμβόλιο δεν παθαίνει κανένας, αντίθετα κάθε αναμνηστική δόση βελτιώνει την ανοσία που έχουμε, το εμβόλιο αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο αποδοτικό για την ήπια νόσο, όσο ήταν στην αρχή, γιατί έχει αλλάξει ο ιός, αλλά είναι τρομερά αποδοτικό για τη σοβαρή νόσο.

Οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις έχουν 80% προστασία από τη διασωλήνωση και το θάνατο, οι εμβολιασμένοι με τέταρτη δόση 99%.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα και το πρόβλημα είναι ότι αυξάνονται οι νοσηλείες, τις τρεις τελευταίες μέρες έχουμε σταθερά πάνω από 300 ανθρώπους που μπαίνουν στα νοσοκομεία και πριν 25 μέρες είχαμε 80-85.

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα αντέξουν τα νοσοκομεία, προφανώς και θα αντέξουν, αλλά από αυτούς που μπαίνουν στα νοσοκομεία, δυστυχώς ένα ποσοστό θα μπει στη ΜΕΘ, θα διασωληνωθεί και κάποιοι θα χάσουν και τη ζωή τους. Για αυτό πρέπει να προστατευτούμε και ο μόνος τρόπος προστασίας, προς το παρόν είναι αυτός.

Θα αργήσουμε να φτάσουμε στο πικ των διασωληνωμένων, γιατί από τη στιγμή που μπαίνει κανείς στο νοσοκομείο, κάνει καμιά βδομάδα. Θα δείτε ότι σιγά-σιγά οι διασωληνωμένοι θα αυξάνονται, όμως δεν πρέπει πρώτα να δούμε τα νούμερα που μας “τρομάζουν” και μετά να αναλάβουμε δράση. Προφανώς τώρα η επιστήμη έχει περισσότερα όπλα, εκτός το εμβόλιο, υπάρχουν τα χάπια – δυστυχώς τα χάπια δεν πιάνουν για όλους – αλλά πρέπει όλοι να βάλουμε ένα χεράκι, φορώντας τη μάσκα μας εκεί που μπορούμε, και βεβαίως όποιοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα πρέπει άμεσα να εξετάζονται».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στα 11.629 τα νέα κρούσματα – 26 θάνατοι και 98 διασωληνωμένοι

Καταγγελία για την αδυναμία μεταμόσχευσης ηπατοπαθούς ασθενή τελικού σταδίου

Κορωνοϊός – Παγώνη: «Μην ξεχνάτε τις μάσκες, είχαμε 300 εισαγωγές σε ένα 24ωρο»