Για τον προβληματισμό που επικρατεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού μίλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας ότι η «πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5».

Σε δηλώσεις του στο GRTimes, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της επιδημίας.

«Η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων, ο κ.Ζαούτης υπογράμμισε τα εξής: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γενικότερα οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή συγχρωτισμού, την καραντίνα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και τη διενέργεια συχνών διαγνωστικών ελέγχων. Ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και αν τυχόν χρειαστεί, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συστήσει ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων».

Για την ευλογιά των πιθήκων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι δεν είναι το νόσημα που μπορεί να  προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά γιατί μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής και κατά κανόνα από συμπτωματικά άτομα. Αν τηρηθούν σωστά τα προληπτικά μέτρα μπορεί να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου».

Eιδήσεις σήμερα:

Στα 16.115 τα νέα κρούσματα, 9 θάνατοι, 95 οι διασωληνωμένοι

Δομές για τη διάγνωση ψυχωσικών επεισοδίων σε εφήβους δημιουργεί το υπουργείο Υγείας

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα – Σε λογική συνύπαρξης με τον ιό και από το φθινόπωρο