Εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι που τα ερωτικά βοηθήματα θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως ιστορικό αποβολής, οι γυναίκες μπορούν να τα απολαμβάνουν, ακολουθώντας πάντα προσεκτικά όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Η χρήση τους μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξημένες ορμές που έχουν οι γυναίκες λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, και να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης με το έτερον ήμισυ.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες προϋποθέσεις για τη χρήση τους προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τόσο της μέλλουσας μητέρας όσο και του εμβρύου. Η κυριότερη είναι η χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη. Παρότι η επιλογή ακόμα και εκείνων που προορίζονται για εσωτερική χρήση δεν προκαλεί προβλήματα, όταν ο γυναικολόγος συμβουλεύσει την αποχή από το διεισδυτικό σεξ το ίδιο ισχύει και για τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Οι λόγοι που ο ιατρός μπορεί να δώσει τέτοια οδηγία είναι ποικίλοι, συμπεριλαμβανομένου του προδρομικού πλακούντα (μιας επιπλοκής της εγκυμοσύνης κατά την οποία ο πλακούντας έχει προσκολληθεί χαμηλά στη μήτρα καλύπτοντας τμήμα ή το σύνολο του τραχήλου αυτής), της ενεργού κολπικής λοίμωξης, της ύπαρξης ιστορικού αιμορραγίας πριν από τη σύλληψη ή συνεχή απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος κατά την εγκυμοσύνη, την κυοφορία περισσοτέρων του ενός εμβρύων και την ύπαρξη αυξημένης πιθανότητας πρόωρου τοκετού.

Εάν κανένας από αυτούς τους λόγους δεν συντρέχει, και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, πρωταρχική μέριμνα θα πρέπει να είναι η σωστή επιλογή των sex toys, τόσο ως προς το υλικό κατασκευής τους όσο και ως προς το είδος και το μέγεθος. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή παιχνιδιών που φέρουν αιχμηρές άκρες καθώς και την πολύ βαθιά διείσδυση, ειδικά με άκαμπτα ερωτικά παιχνίδια. Κι αυτό διότι ο τράχηλος της μήτρας είναι ευαίσθητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να αιμορραγεί.

Όσον αφορά στο υλικό και την ποιότητα κατασκευής, καλό είναι να επιλέγονται παιχνίδια χωρίς φθαλικές ενώσεις, κάτι που ισχύει βέβαια για όλες τις γυναίκες, σε κάθε φάση της ζωής τους. Πρόκειται για ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για να βελτιώσουν την ευλυγισία τους, για να γίνουν πιο εύκαμπτα. Απορροφώνται από το δέρμα και τα τελευταία χρόνια έχουν ενοχοποιηθεί για διαταραχές στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα. Θεωρούνται επιβλαβείς για τη γονιμότητα και για το αγέννητο παιδί και γι’ αυτό έχει απαγορευτεί η χρήση τους και σε όλα τα παιχνίδια και προϊόντα βρεφικής φροντίδας. Πριν από την αγορά του sex toy, λοιπόν, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι το προϊόν είναι ελεύθερο φθαλικών ενώσεων.

Θα πρέπει να αποφεύγονται, επίσης, τα σεξουαλικά παιχνίδια από καουτσούκ ή από ουσίες τύπου λάτεξ, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και γιατί είναι εύκολο να συγκρατήσουν βακτήρια και δύσκολο να καθαριστούν σωστά.

Ιδανική επιλογή αποτελούν εκείνα που είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη, αφού δεν απορροφούν βακτήρια και γι’ αυτό είναι ασφαλέστερα για τις εγκύους. Επιπλέον, η υφή τους μοιάζει περισσότερο με αυτή του δέρματος και επομένως η αίσθηση που προκαλούν είναι παρόμοια με του πέους. Εξίσου ασφαλή είναι και όσα είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή γυαλί, αφού και τα δύο αυτά υλικά δεν απορροφούν. Πρόσθετη σιγουριά προσφέρει η τοποθέτηση προφυλακτικού στο sex toy, καθώς προστατεύει από τους ερεθισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν από το υλικό του.

Ο καθαρισμός είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την ασφαλή χρήση ενός σεξουαλικού παιχνιδιού. Γενικά, επιβάλλεται να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό πριν και μετά από τη χρήση ή να εφαρμόζονται οι οδηγίες καθαρισμού του κατασκευαστή. Όταν χρησιμοποιούνται από έγκυες γυναίκες, οι κανόνες υγιεινής είναι ακόμα πιο αυστηροί, καθώς οι ορμονικές αλλαγές καθιστούν τον οργανισμό ευάλωτο στην ανάπτυξη μυκήτων. Επομένως, συστήνεται ο σχολαστικός καθαρισμός με σαπουνόνερο ή ειδικό καθαριστικό, η ολοσχερής απομάκρυνσή τους με άφθονο νερό, το στέγνωμα του παιχνιδιού και η αποθήκευσή του σε στεγνό και καθαρό μέρος.

Η έκρηξη των ορμονών που συντελείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί έντονη σεξουαλική επιθυμία, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εκτός από τα ομοιώματα πέους και τα dildo που συνήθως επιλέγονται, ιδανική επιλογή αποτελούν και οι κλειτοριδικοί δονητές. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση των σεξουαλικών ορμών, για την ενίσχυση των προκαταρκτικών και τη διατήρηση της σεξουαλικής οικειότητας με τον σύντροφο. Η χρήση τους προς το τέλος της εγκυμοσύνης είναι συχνότερη, αφού η αύξηση του όγκου της κοιλιάς και το σχήμα της γυναίκας καθιστά δυσκολότερο το διεισδυτικό σεξ.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, εφόσον η γυναίκα έχει μια υγιή, χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη και έχει τη συγκατάθεση του ιατρού της, μπορεί να προσθέσει τα sex toys στη σεξουαλική ζωή της ή να εξακολουθήσει να τα απολαμβάνει εάν ήταν μέρος της και πριν από τη σύλληψη.

Μια υγιής σεξουαλική ζωή αποτελεί σημαντικό συστατικό για τη διατήρηση μιας ζωντανής και ισχυρής ερωτικής σχέσης. Επιπλέον, οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και του οργασμού βοηθούν στη διαχείριση του στρες, γεγονός που επιδρά θετικά τόσο στην υγεία της γυναίκας όσο και του μωρού.

Διαβάστε ακόμη

Σεξουαλικά παιχνίδια: Ξέρετε να διαλέγετε sex toys; Λύστε τις απορίες σας

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Τα sex toys που δίνουν λύση

Sex Toys – Κανόνες υγιεινής: Το επικίνδυνο λάθος που κάνει ο 1 στους 3