Μία ιδιαίτερη αιμοδοσία, με υψηλό συμβολισμό, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη την Τρίτη 14 Ιουνίου, να τιμήσει όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες, που το στηρίζουν διαχρονικά και για να ευαισθητοποιήσει τον ευρύτερο πληθυσμό, σχετικά με την αναγκαιότητα εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου την προσεχή Τρίτη (ώρες 09.00-17.00), υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Η προσφορά αίματος είναι μια πράξη αλληλεγγύης» («Blood donation is an act of solidarity»), αποτελεί το εφετινό μήνυμα του εορτασμού, που έρχεται να αναδείξει έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας SARS-CoV-2, τη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις εθελοντισμού, όπως είναι αυτή της αιμοδοσίας, και να αποτυπώσει το αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού, που διακατέχει τον εθελοντή αιμοδότη.

Στην αιμοδοσία θα συμμετάσχουν μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και πολίτες εθελοντές αιμοδότες σε μία πρωτοβουλία, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει την κοινή συστράτευση και κινητοποίηση, κάτω από την ομπρέλα μιας δράσης συλλογικής και ανθρωπιστικής, υπηρετώντας τις υψηλές αξίες του εθελοντισμού.

Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α. καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει την αιμοδοσία.

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (8/6 έως 10/6 και ώρες 09.00-15.00).

Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:

-Να είναι 18-65 ετών

-Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

-Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

-Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας

-Εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.