Σημαντική ανασκόπηση επιδημιολογική και θεραπευτική για την επιδημία Covid-19 κατά το τελευταίο τρίμηνο που κυριαρχεί η Omicron έγινε από πλειάδα επιστημόνων, καθηγητών της Ιατρικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής, καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Γεράσιμος Σιάσιος.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διαφωτίσουν το κοινό απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν νεότερα δεδομένα για τη νόσο, την πρόληψη, την θεραπεία, τις επιπλοκές καθώς και οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει.

Δείτε live:

Καλωσορίζοντας τους ειδικούς ο κ. Σιασιος τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην επιδημία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “στο πρόσωπο σας ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους μας που δίνουν μάχη με τον κορωνοιο στις 86 κλινικές της Ιατρικής στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις κλινικές του ΕΣΎ”. Ενω ευχαρίστησε προσωπικά τον καθηγητή, κ. Τσιοδρα ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση.

Παίρνοντας τον λόγο ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι καταγράφεται σαφής αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Omicron 2, και τις τελευταίες ημέρες και μια μικρή αύξηση στις νοσηλειες στη χώρα μας. Εκτίμησε ότι ίσως εκδηλωθεί “πλατό” τις επόμενες ημέρες, δηλαδή τα κρούσματα να φτάσουν σε ένα υψηλό μεν αλλά σταθερό επίπεδο.

Ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής , Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κ. Δημήτρης Παρασκευής πρόσθεσε ότι η αύξηση συσχετίζεται με την ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Omicron 2, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πλέον ο ιός μπορεί να εξελίσσεται και να μολύνει τους πολίτες ακόμη και με τριπλό εμβολιασμό τους.
«Όσοι καταλήγουν πλέον είναι μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που είναι απολύτως ενδεικτικό της ηπιοτητας της covid στους νεότερους που έχουν θωρακιστεί» επισήμανε ο κ. Παρασκευής.

Ο κ. Ζαουτης προανήγγειλε τις αλλαγές της επιδημιολογικής επιτήρησης, αναφέροντας ότι πλέον θα καταγράφονται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ μόνο οι νοσηλειες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην αλλαγή του διαγνωστικού ελέγχου (testing) για τον κορωνοιο ο οποίος θα γίνεται μόνο σε ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοιου, σε ασθενείς στις ΜΕΘ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Δεν μπορουμε να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Είμαστε ομως αισιόδοξοι αλλα και επιφυλακτικοί ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε απο την ελαφρά μείωση που παρατηρούνται στα κρουσματα. Μακάρι η μη εκθετική αύξηση στα κρουσματα να οδηγήσει και σε λιγότερο νοσηλειες το επόμενο διάστημα. Οσο ο ιός κυκλοφορεί είναι πιθανες νέες παραλλαγές του κορωνοιου. Και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικης κρίσης εκει, είναι αναμενόμενες νεες μεταλλάξεις» υπογράμμισε η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κυρία Παγώνα Λάγιου.

Εμβολιασμός, μάσκα και αποφυγή συγχρωτισμου είναι τα βασικά όπλα των επιστημόνων και των κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τον κορωνοιο, σημείωσε ο κ. Παρασκευής, ενώ η κυρία Λάγιου υπογράμμισε ότι υπάρχει μια αναλογικότητα στην εφαρμογή των μέτρων, και σταδιακά πρέπει να μπαίνουμε στη φάση της ατομικής ευθύνης.

Ωστόσο, η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη για όλους μας όταν πρέπει να προστατεύσουμε κάποιους ευάλωτους, πχ στα νοσοκομεία, σε όλους τους χώρους υγειονομικής φροντίδας, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η επίπτωση του κορωνοιου στα παιδιά

Ο παιδικός πληθυσμός δεν εκδήλωσε σοβαρά περιστατικά λόγω της Omicron, αποδεικνύοντας την ήπια νόσηση λόγω αυτής. Μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν νοσηλευτεί 122 παιδιά λόγω του συνδρόμου Misc, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν την προστασία του εμβολιασμού αλλά και το άγνωστο πεδίο για τις επιπτώσεις του συνδρόμου στο μέλλον.

Η κυρία Τσολιά ανέφερε πως σταδιακά, αλλά όχι πριν από το φθινόπωρο, θα μπορέσουν οι μαθητές να βρίσκονται και πάλι στις τάξεις τους χωρίς τις μάσκες.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, κυρία Μαρία Τσολιά, τα βρέφη που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας εκδηλώνουν πιο αργη ψυχοκινητική και νευρολογική ανάπτυξη, κάτι που συσχετίζεται με το αυξημένο στρες κατά την κύηση λόγω της απειλής της νόσου, αλλά και των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή.

Η νόσος και η επιβάρυνση στους ενηλίκους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Θεόδωρος Βασιλακοπουλος ανέφερε ότι η Omicron προκαλεί συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας. Προκαλεί και πνευμονίες και οδηγεί σε ΜΕΘ.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», κυρία Αντωνία Κουτσούκου ανέφερε ότι στις ΜΕΘ φτάνουν και άτομα ηλικίας 40 έως 60 χρονων αλλά κυρίως ανεμβολιαστοι.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κυρία Αναστασία Κοτανιδου αναφέρθηκε στους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτουν για διάφορα προβλήματα υγείας και δυστυχώς μολύνονται με κορωνοϊο μέσα στο νοσοκομείο. Επίσης, υπογράμμισε την εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση των ασθενών στις ΜΕΘ.

Η λοίμωξη στις εγκύους

Ο καθηγητής Γυναικολογίας, κ. Πετρος Δρακάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες πιθανότητες που έχουν για βαριά νόσηση οι έγκυες εάν μολυνθούν. Στο Αττικόν νοσηλεύτηκαν το περασμένο έτος 113 έγκυοι εκ των οποίων μόλις οι 6 εμβολιασμενες.
Σε 11 περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ήταν και όλα ανεμβολιαστα.
Στο 20% των ανεμβολιαστων εγκύων υποβλήθηκαν σε πρόωρο τοκετό, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το νεογνό.
Σημαντική επισήμανση για τις εγκύους είναι ότι δεν μπορούν να λάβουν αντιική θεραπεία, για αυτό και ο ειδικός κάλεσε τις γυναίκες να θωρακιστουν έναντι του κορωνοιου με το εμβόλιο.
Μάλιστα, ως ο,τι πιο τραγικό έχει βιώσει στη νοσοκομειακή καθημερινότητα του την παρακολούθηση των εγκύων στις ΜΕΘ ανέφερε σε παρέμβασή του ο κ. Τσιοδρας.

Το «όπλο» των εμβολίων και των θεραπειών

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα τους. Κατά τη διάρκεια της Οmιcron καταγράφηκε προστασία με την αναμνηστική δόση προστασία 60% για τη μόλυνση.
Είναι τεκμηριωμένη η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σε υγιείς ενήλικες πλέον και έναντι της τελευταίας μετάλλαξης.

Σε ο,τι αφορά την τέταρτη δόση αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει σύντομα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την πληθυσμιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο αλλά και την προστασία τους.
Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει έναντι της λοίμωξης αλλά σε ετήσια βάση.

Η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Αναστασία Αντωνιάδου μίλησε για τις αντιικες θεραπείες, τα μονοκλωνικα αντισώματα, που τέθηκαν γρήγορα εκτός μάχης λόγω της Omicron, και τα αντρικά χάπια.
Το μόνο μονοκλωνικο που θα είναι διαθέσιμο από τον επόμενο μήνα είναι της Astra zeneca, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανοσοκατασταλμενων ασθενών.

Η ενδοφλέβια χορήγηση ρεμντεσιβιρη χορηγείται πλέον για τρεις ημέρες σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 όπως άλλες θεραπείες στο νοσοκομείο χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει νοσηλευόμενος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να οργανωθούν κέντρα εξωνοσοκονειακα για τη χορήγηση ρεμντεσιβιρης στους ασθενείς ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.

Ο καθηγητής Πνευμονολογιας, κ. Πέτρος Μπακάκος αναφέρθηκε στη χρήση των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών σημειώνοντας ότι πρέπει να τα λαμβάνουν αδιαλλεπτως οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που νοσούν με covid, αλλά σε καμία περίπτωση να μην γίνεται γενικευμένη χρήση τους στην περίπτωση λοίμωξης καθώς έχει τεκμηριωθεί μηδενικό όφελος.

Υπογράμμισαν επίσης οι ειδικοί ότι δεν υπάρχουν θεραπείες για τους ασθενείς στις ΜΕΘ, παρά μόνο για την αναπνευστική ανεπάρκεια που εμφανίζεται σε επιβαρυμένος ασθενείς. Εφαρμόζεται η εξωσωματική οξυγόνωση, με την κυρία Κοτανιδου να επισημαίνει ότι έχει γίνει σε 20 ασθενείς της ΜΕΘ με πολυ καλά αποτελέσματα.

Ο κ. Μπακακος αναφέρθηκε στα συμπτώματα long covid, ξεκαθαρίζοντας ότι η νόσος εμφανίζεται μετά τους τέσσερις μήνες από την οξεία έναρξη της covid και αφορά όλους όσοι νόσησαν. Ωστόσο όσοι νοσηλεύτηκαν καιοι ανεμβολιαστοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες για την εκδήλωση της.

 

 

Η συνέντευξη τύπου με τίτλο “Ενημερωτική Εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία: Νέα δεδομένα στην Επιδημιολογία, Θεραπεία, Επιπλοκές και στην μακροχρόνια παρακολούθηση μετά τη νόσησημεταδίδεται LIVE στο κανάλι της Ιατρικής Σχολής και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συμμετέχουν τα εξής μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ:
  • Αντωνιάδου Αναστασία, Καθηγήτρια Παθολογίας, Δ’ Παθολογική Κλινική Αττικό Νοσοκομείο
  • Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας
  • Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Διευθυντής Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
  • Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ
  • Καλτσάς Γρηγόριος, Καθηγητής Παθολογίας, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Λαϊκό Νοσοκομείο
  • Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
  • Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής
  • Λουκίδης Στυλιανός, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
  • Μαγιορκίνης Γκίκας, Επίκ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής
  • Μπακάκος Πέτρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α΄ Πνευμονολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία
  • Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
  • Παρασκευής Δημήτριος, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής , Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής
  • Σιάσος Γεράσιμος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Σμυρνής Νικόλαος, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Δ/ντης Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό
  • Σπούλου Βασιλική, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Α’ Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία
  • Τέρπος Ευάγγελος, Καθηγητής Αιματολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα
  • Τζιούφας Αθανάσιος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας – Ανοσολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου και Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας, Λαϊκό Νοσοκομείο
  • Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ΄ Παθολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσια Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας, Ιατρική Σχολή
  • Τσιβγούλης Γεώργιος, Καθηγητής Νευρολογίας, Δ/ντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό
  • Τσιούφης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Παθολογίας, Δ/ντης Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝΑ
  • Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού