Οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου που έχουν γίνει απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να πλένονται τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι ειδικοί δημόσιας υγείας συνιστούν τη χρήση μάσκας από βαμβακερό ύφασμα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και είναι δύσκολο να τηρήσουμε απόσταση ασφαλείας από άλλα άτομα.

«Η μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα θα πρέπει να πλένεται μετά από κάθε χρήση», τονίζει η Penni Watts, επίκουρη καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Birmingham του Πανεπιστημίου της Alabama.

Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε τη μάσκα είναι το πλυντήριο ρούχων ή το σαπούνι και το ζεστό νερό, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς. Προτείνεται μάλιστα αν υπάρχει δυνατότητα, το στεγνωτήριο ως ιδανική επιλογή.

Η Δρ. Watt συμβουλεύει, επίσης, να αποθηκεύουμε την καθαρή, στεγνή μάσκα σε μια μη χρησιμοποιημένη χαρτοσακούλα, προκειμένου να την κρατήσουμε μακριά από μικρόβια.

Το CDC έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη οι πολίτες να χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των χειρουργικών και των N95 μασκών για τους επαγγελματίες υγείας.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Μάσκες: Πότε πρέπει να τις φορούν όσοι ζουν σε πολυκατοικίες

Κορωνοϊός – Ασπίδες προσώπου: Πιο αποτελεσματικές από τις μάσκες για προστασία;

Μάσκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα είδη τους και τη σωστή χρήση