Ανοίγουν την Δευτέρα 4 Μαΐου οι Εκκλησίες για ατομική προσευχή με περιορισμό συναθροίσεων έως 10 άτομα και από τις 17 Μαΐου οι λειτουργίες θα μπορούν να γίνονται με συμμετοχή των πιστών, με συγκεκριμένους κανόνες, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και με δεδομένο ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με επιστολή του ζήτησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άρση των μέτρων για τους ναούς.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Εκκλησία στο διάγγελμά του την Τρίτη, λέγοντας «ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Αναμένεται να καθορισθούν οι ρυθμίσεις με τις οποίες θα ανοίξουν οι ναοί προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την δημόσια υγεία όπως με τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων, του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.χρήση αντισηπτικών και μασκών  και απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

«Ευλαβείται την εικόνα και μία υπόκλιση σε αυτήν» θα μπορούσε να είναι η στάση κάποιων πιστών απέναντι στις εικόνες σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία , έλεγαν Ιεράρχες.

Οι Ιεράρχες ασχολούνται με την δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες και προϋποθέσεις, για τον προγραμματισμό τελέσεως των Iερών Ακολουθιών με την συμμετοχή των πιστών από τις 17 Μαίου και για τον λόγο αυτό . ετοιμάζονται σχετικές προτάσεις προς την Πολιτεία. Το ζήτημα της Θείας κοινωνίας θεωρείται αδιαπραγμάτευτο από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Η στάση της Ιεραρχίας , όπως αποτυπώνεται στην απόφασή της ΔΙΣ αποτελεί επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Ιεραρχίας με αποτέλεσμα οι εκκλησίες στην Ελλάδα να ανοίγουν στο 1ο στάδιο επαννεκίνησης , δηλαδή στις 4 Μαίου , ενώ στις Κύπρο οι Εκκλησίες ανοίγουν τη 1η Ιουνίου. Η Εκκλησία , όπως αποδείχθηκε από την συνεδρίαση της ΔΙΣ την περασμένη Πέμπτη απέδειξε ότι μπορεί να συμπορεύεται με την Πολιτεία , χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις και ρήξεις.

Η Εκκλησία είναι ικανοποιημένη από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έδειξε «ότι αναγνωρίζει και σέβεται τον ρόλο της». Οι Ιεράρχες θεωρούν στην πλειονότητά τους ότι βρέθηκε η «χρυσή τομή και επικράτησε το πνεύμα μέτρου ενώ θεωρούν σωστό τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως».

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς αλλάζει η ζωή μας από Δευτέρα: Τι ισχύει για μάσκες, καταστήματα, μετακινήσεις

Πάνω από 50.000 Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Η βιταμίνη D φαίνεται ότι βοηθά την άμυνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού