Το πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού πλησιάζει και τη Δευτέρα 4 Μαΐου, μεταξύ άλλων, θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Κανόνες ασφαλείες

Οι επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών -όπου απαιτείται- και τα ατομικά μέσα προστασίας δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Κυρώσεις

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας

Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:

– Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είνα στις 10:00.‬ Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.

– Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00‬ έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00‬.

– Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

– Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

– Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

– Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

– Αύριο, ‪Κυριακή 3 Μαΐου,‬ τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.

– Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

kleista_katastimata

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις 

Τέλος στα SMS και στα έντυπα μετακίνησης μπαίνει τη Δευτέρα, καθώς πλέον θα γίνεται ελεύθερα η μετακίνηση των πολιτών εντός της περιφερειακής ενότητας, ωστόσο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι μετακινήσεις θα περιοριστούν στο μητροπολιτικό ιστό, ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις στα νησιά.

«Για τις περιπτώσεις που αφορούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ισχύει η δυνατότητα μετακίνησης εντός μητροπολιτικού ιστού.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι περιφερειακές ενότητες οι οποίες απαρτίζουν το μητροπολιτικό ιστό, υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ τους. Να το πω πιο απλά. Ένας συμπολίτης μας μπορεί να φύγει από την Ελευσίνα και να πάει στη Νέα Μάκρη.

Τι δεν μπορούν να κάνουν στην Αττική; Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Τροιζήνα. Γιατί; Διότι πρέπει να περάσουν μέσα από άλλους νομούς. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά, γιατί τα νησιά διέπονται από ειδικό καθεστώς.

Άρα στις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται η μεταξύ ενοτήτων μετακίνηση, αλλά όχι εκτός περιφέρειας, εκτός μητροπολιτικού ιστού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η μετακίνηση με αυτοκίνητα θα γίνεται με περιορισμούς, αφού σε κάθε ΙΧ θα επιτρέπονται το πολύ τρία άτομα (από δύο που ήταν μέχρι σήμερα).

Στα ταξί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι περιορισμοί – ένας οδηγός και ένας επιβάτης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις μεταφορά γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες και θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσουν και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Διαφοροποιημένα ωράρια

Για την αποφυγή του συνωστισμού, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές ζώνες στην δουλειά τους στον δημόσιο τομέα, από τις 7π.μ έως τις 9π.μ. Στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους, η προσέλευση συστήνεται να γίνεται σε δύο φάσης, στις 9π.μ και στις 10π.μ, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κατανομή. Για τον λόγο αυτό, τα εμπορικά καταστήματα που θα ανοίξουν την Δευτέρα θα λειτουργήσουν από τις 10π.μ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιερέας: «Έκρυβα το δισκοπότηρο στα μήλα για να κοινωνήσω πιστούς» – Δείτε το βίντεο με τον καβγά με Τατσόπουλο

Πάνω από 50.000 Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού