Στην απόφαση να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, με την επιβολή μάλιστα και προστίμου 150 ευρώ, σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Ο κ. Τσιόδρας «απάντησε» μάλιστα στις επικρίσεις για το γεγονός ότι, πριν από λίγο καιρό δήλωνε ότι η χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη, αν δεν γίνεται με βάση τους κανόνες και τις οδηγίες για το πώς πρέπει να τοποθετείται και να αφαιρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι«Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο που πριν από εβδομάδες είχαμε τοποθετηθεί αλλιώς» είπε, «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η τότε πορεία είχε συζητηθεί από την Επιτροπή, που δεν συνέστησε την χρήση μάσκας, το απαγορευτικό (σ.σ. μετακίνησης) ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση».

Ωστόσο, τώρα οι συνθήκες αλλάζουν, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. «Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξήγησε.

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» σημείωσε και είπε ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. Η μάσκα δεν υποκαθιστά τους κανόνες προστασίας, υπογράμμισε.

Τέλος συνέστησε την προσοχή όλων, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας. Είναι προτιμότερη η χρήση πάνινης, υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκας, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Οδηγίες, όπως είπε, θα δοθούν από τον ΕΟΔΥ, για τη φύλαξη και τον καθαρισμό των μασκών.

Ειδήσεις σήμερα

Άνοιγμα σχολείων: Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές – Όλο το σχέδιο της επιστροφής στα θρανία

Κορωνοϊός στη Γαλλία: Ξεπέρασαν το όριο των 24.000 οι νεκροί

Κορωνοϊός – Ο ΠΟΥ απαντά στις επικρίσεις: Σημάναμε τον συναγερμό νωρίς