Στο στοίχημα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχουν ριχθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τις εκτιμήσεις ωστόσο για τον χρόνο ανακάλυψής του και διάθεσής του στην αγορά να ποικίλλουν.

Η GlaxoSmithKline, που θεωρείται και η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, θεωρεί ότι το εμβόλιο δεν θα μπορέσει να παρασκευαστεί σε μαζική κλίμακα μέχρι τον επόμενο χρόνο.

«Εάν τα πράγματα πάνε καλά», είπε η Έμα Γουάλμσλεϊ, επικεφαλής της εταιρείας, δεν θα υπάρξουν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το δεύτερο μισό του 2021.

Πιο αισιόδοξη είναι η ανακοίνωση της Pfizer, καθώς όπως υποστηρίζει, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο. Η εταιρεία, με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ήδη αρχίσει τη μαζική παρασκευή δόσεων και υποστηρίζει ότι θα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γιατί οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πετύχουν γρήγορα το εμβόλιο

Η ανάπτυξη εμβολίων διαρκεί συνήθως πολλούς μήνες ή και χρόνια. Ωστόσο, ερευνητές έχουν ήδη μπει σε φάση κλινικών δοκιμών. Όπως υποστηρίζουν, η διαδικασία έγινε ευκολότερη, καθώς ο κορωνοϊός, με το επίσημο όνομα SARS-CoV-2 δεν μεταλλάσσεται και είναι παρόμοιος με άλλους ιούς που έχουν δει και στο παρελθόν.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι επίσης πεπεισμένοι ότι μπορούν να έχουν έτοιμο το εμβόλιο μέχρι το φθινόπωρο για εκατομμύρια ανθρώπους. Πάντως, η επικεφαλής της GSK επιμένει, ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει, καθώς χρειάζονται πολλές προσπάθειες για να υπάρξει ένα εμβόλιο ασφαλές, αποτελεσματικό και χορηγούμενο με τον σωστό τρόπο και θεώρησε φιλόδοξο τον στόχο των 18 μηνών.

Την ίδια ώρα, περίπου 100 εμβόλια κατά του κορωνοϊό αναπτύσσονται σε από ειδικούς σε όλον τον κόσμο.

Εξ αυτών, τουλάχιστον 5, συμπεριλαμβανομένου αυτού που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δηλαδή στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Η GSK και η Sanofi αυτόν τον μήνα αποφάσισαν να συνεργαστούν για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Pfizer ανακοίνωσε εμβόλιο ενδεχομένως και μέχρι το φθινόπωρο

Πάντως η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό για επείγουσα χρήση θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο και σε ευρύτερη κλίμακα μέχρι το τέλος του 2020.

Ήδη, έχει ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους στη Γερμανία, σε συνεργασία με την εταιρεία BioNTech και ευελπιστεί να ξεκινήσουν δοκιμές σύντομα στην Αμερική.

Η αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή δόσεων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές δοκιμές και στοχεύει να προετοιμάσει «εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις για το τέλος του έτους».

Ειδήσεις σήμερα:

H «ακτινογραφία» της μάχης με τον κορωνοϊό: Σε εξέλιξη 550 έρευνες για φάρμακα και εμβόλια

Κίνα: Βίντεο κρατικού καναλιού δείχνει επιστήμονες στην Ουχάν να μελετούν «ιό από νυχτερίδες» το 2018

Μαθήματα με αντισηπτικά, προαιρετικά μάσκες και με απόσταση στα θρανία