Παναγιώτα Καρλατήρα

Σε λειτουργική παράλυση βρίσκεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, μετά την απόλυση του διοικητή με τους πλαστούς τίτλους σπουδών, κ. Δημήτρη Μπούτου αλλά και την απομάκρυνση του αναπληρωτή διοικητή, κ. Γιάννη Κούρλα.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες στο μεγάλο νοσοκομείο επικρατεί αναβρασμός στο διοικητικό επίπεδο και ανησυχία στους εργαζόμενους, καθώς όπως όλα δείχνουν το σχέδιο εξυγίανσης που επιχειρεί να παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν περιείχε και plan B.

Έτσι, μετά το σάλο με τον διοικητή και τις θολές συμβάσεις με τον εκμισθωτή του κυλικείου, ζητήθηκε η παραίτηση και του αναπληρωτή διοικητή προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της εξυγίανσης σε μια εστία διαφθοράς στον χώρο της υγείας -παρότι βεβαίως και οι δύο επικεφαλής του νοσοκομείου αποτελούσαν σαφείς επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, από τις 4 Φεβρουαρίου ουδεμία εξέλιξη υπάρχει, συγκεκριμένα ο κ. Κούρλας υποστηρίζει ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του, αλλά στο υπουργείο Υγείας λένε πως ακόμη την αναμένουν…

Το αποτέλεσμα είναι στην πράξη ο αναπληρωτής διοικητής να παραμένει στο νοσοκομείο -όπως οφείλει να κάνει μέχρι η παραίτησή του να γίνει αποδεκτή και να αποτυπωθεί σε ΦΕΚ- αλλά ατύπως τα μεγάλα θέματα, διοικητικά, οικονομικά κ.α., του νοσοκομείου να μπαίνουν στα συρτάρια μέχρι νεοτέρας, δηλαδή μέχρι να προκηρυχθούν οι θέσεις και να επιλεγούν εκ νέου τα πρόσωπα για αυτές. Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της διοίκησης στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας επιτείνεται πλέον και λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει μπει η χώρα.

Πάντως, ο νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, θεωρεί ότι η… ακυβερνησία στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ήδη ορατή, καθώς “έχουν τελειώσει, και δεν παραγγέλθηκαν, αντιδραστήρια για το βιοχημικό εργαστήριο, και το ίδιο μας έχουν ενημερώσει και για τα αντιδραστήρια από το αιματολογικό. Σε αυτό το ρευστό κλίμα που υπάρχει, με τον αναπληρωτή διοικητή να έχει παραιτηθεί, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών και των τμημάτων δεν υπογράφουν σχεδόν τίποτα”, αναφέρει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπαίνουν στα συρτάρια, με πρόσχημα αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη διοίκηση του νοσοκομείου, μείζονα ιατρικά ζητήματα, όπως η συνεργασία με άλλα νοσοκομεία, όπως π.χ. για τις διακομιδές ασθενών για εμβολισμό στον Ερυθρό Σταυρό ή για την εγκατάσταση του μηχανήματος στέρεοτακτικής ακτινοχειρουργικής -θα είναι το πρώτο στο ΕΣΥ όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας πριν από ενα χρόνο. Ο κ. Παπανικολάου, διατυπώνει ισχυρές ενστάσεις για οσα έχουν δρομολογηθεί στο νοσοκομείο, διερωτάται δε μήπως πρόκειται για μεθοδευμένη ακυβερνησία που εξυπηρετεί συμφέροντα και καλεί τέλος τους συναδέλφους του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να “σοβαρευτούν και να ασχοληθούν με το νοσοκομείο”.