Η πανδημία δεν αφύπνισε μονάχα μία αίσθηση αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης. Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά ο κορωνοϊός λειτούργησε και σαν «λάδι στη φωτιά» για τη διάχυση της καχυποψίας και του φόβου. Ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν εστίες μόλυνσης, γείτονες μαλώνουν για το αν τηρήθηκε η ενδεδειγμένη απόσταση στο σούπερ μάρκετ και ούτω καθεξής. Αναλογιστείτε τώρα να βρίσκεται κάποιος στο στόχαστρο, να κατηγορείται ότι αυτός ευθύνεται που εξαπλώθηκε ο ιός στον πλανήτη.
Σε αυτή τη δεινή θέση βρίσκεται η Μάτζι Μπενάσι, μια διοικητική υπάλληλος των ΗΠΑ και μητέρα δύο παιδιών. Βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, όταν κατηγορήθηκε από θιασώτες διαφόρων συνωμοσιών ότι αποτέλεσε “τον ασθενή Ο”. Αυτή που εισήγαγε τον ιό στην Κίνα και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη θεωρία διαχέουν εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί, ανυπόγραφα άρθρα και τρολς, που -σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ίδια- σχετίζονται με το κινεζικό καθεστώς. Μία γυναίκα, δηλαδή, φαίνεται να βρέθηκε εν μέσω πυρών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως προς το πού και υπό ποιες συνθήκες ξεκίνησε η πανδημία.
Οι φήμες αυτές ξεκίνησαν τον Μάρτιο, καιρό μετά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού που σημειώθηκαν στην Κίνα. Αιτία, η συμμετοχή της τον περασμένο Οκτώβριο στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες, ουσιαστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν φιλοξενηθεί το περασμένο φθινόπωρο στην Ουχάν. Η Μάτζι Μπενάσι συμμετείχε στους αγώνες ποδηλασίας και εκεί υπέστη ένα ατύχημα στον τελευταίο γύρο, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα πλευρό και να υποστεί διάσειση. Εκατοντάδες αθλητές από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν στους αγώνες. Ο τραυματισμός της, όμως, και κυρίως η δημόσια απομάκρυνσή της με φορείο συνέβαλαν στην στοχοποίησή της.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι ότι η συγκεκριμένη δεν παρουσίασε συμπτώματα, ούτε νόσησε ποτέ από τον ιό. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια και ο σύζυγός της αναφέρονται καθημερινά στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ως «εκείνοι που έφεραν τον κορωνοϊό στην Κίνα». Σαν να μην έφτανε αυτό, η διεύθυνση και φωτογραφίες τους δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κλείσουν όλους τους λογαριασμούς που διατηρούσαν στα σόσιαλ μίντια, εξαιτίας των χιλιάδων απειλητικών μηνυμάτων.
Σε μία συνέντευξή της στο CNN Business, δήλωσε ότι νιώθει «σαν να ξυπνάει από ένα κακό όνειρο, μόνο και μόνο για να βρεθεί σε έναν εφιάλτη κάθε μέρα». Μολονότι η ζωή της Μάτζι και του συζύγου της, Ματ, έχει ανατραπεί, εξακολουθούν να εργάζονται. Η Μάτζι είναι αξιωματικός ασφαλείας του Αμερικανικού Στρατού στη Βιρτζίνια. Ο σύζυγός της είναι συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πλέον δραστηριοποιείται στο Πεντάγωνο.
Υποστηρίζουν ότι η επαγγελματική ιδιότητά τους δεν τους έχει προφυλάξει από το διαδικτυακό μπούλινγκ. Έκαναν μία απόπειρα να προστατευτούν, κατεβάζοντας κάποια από τα χιλιάδες βίντεο που αναπαράγονται και στα οποία στοχοποιούνται. Επικοινώνησαν με δικηγόρο, ο οποίος δυστυχώς τους είπε ότι «λίγα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν» για να αμυνθούν. Την ίδια απάντηση πήραν και από την αστυνομία της περιοχής τους.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι δεν βρίσκονται μόνο Κινέζοι πίσω από αυτές τις κατηγορίες. Ο Αμερικανός Τζορτζ Γουέμπ, γνωστός συνωμοσιολόγος με 100.000 ακολούθους και εκατομμύρια προβολές στο YouTube, έχει επίσης κατηγορήσει το ζευγάρι για σχέδιο μόλυνσης του πλανήτη. Είναι αυτό που λέει ο λαός «ου μπλέξεις»…