Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνοντας ότι η Βρετανία μπορεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοιό στην Ευρώπη εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων την ώρα που στον κατάλογο των νεκρών προστέθηκαν σήμερα άλλοι 847.
«Η Βρετανία ήταν πολύ αργή στην αντίδρασή της σε ότι αφορά την μέτρα που έλαβε για να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού», όπως δήλωσε σήμερα ο Άντονι Κοστέλο, καθηγητής Διεθνούς Παιδικής Υγείας και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (UCL), στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχασαν την ζωή τους άλλοι 847 άνθρωποι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε τουλάχιστον 14.576, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.
Χθες υπέκυψαν 861 Βρετανοί από επιπλοκές του Covid- 19.
O υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε ότι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση με τη χώρα να επιβάλει «lockdown» για τουλάχιστον τρεις ακόμη εβδομάδες.
«Πού υπήρξαν λάθη του συστήματος που μας οδήγησαν στο να έχουμε πιθανόν τους μεγαλύτερους δείκτες θανάτων στην Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ενώπιον της επιτροπής ο καθηγητής και πρώτην αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Εκτίμησε επίσης ότι οι θάνατοι στη Βρετανία θα μπορούσαν να φτάσουν τις 40.000 με το πρώτο κύμα της εξάπλωσης.
Μπορεί ο επίσημος αριθμός των νεκρών να είναι 14.576 με βάση όσους έχουν υποκύψει στα νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο οι θάνατοι από τον Covid- 19 είναι σαφώς περισσότεροι στη Βρετανία για δύο κυρίως λόγoυς : εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταγραφή των νεκρών και της αποτυχίας να αρχών να συμπεριλάβουν τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας.
Μόνο οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία είχαν περισσότερους θανάτους, όπως αναφέρει ο πρώην αξιωματούχος του ΠΟΥ, Αντονι Κοστέλο.
Ειδήσεις σήμερα:
Τεράστιες ουρές σε σούπερ μάρκετ – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο