Σοβαρές ελπίδες γεννούν τα αποτελέσματα του πειραματικού αντιϊκού φαρμάκου «Remdesivir» της αμερικανικής φαρμακευτικής «Gilead» σε ασθενείς με Covid-19 που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweeek», το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δοκίμασε το νέο φάρμακο σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού και στους περισσότερους αντιμετωπίσθηκε γρήγορα ο υψηλός πυρετός και τα συμπτώματα του αναπνευστικού, ενώ η νοσηλεία τους ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Gilead εκτινάχθηκε περισσότερο από 15% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο κι αυτό είναι υπέροχο. Χάσαμε μόνο δύο ασθενείς»,ανέφερε η ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Καθλίν Μιουλέιν σε βίντεο που επικαλείται το δημοσίευμα.

Στη πρώτη κλινική στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου συμμετείχαν 125 ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας και από αυτούς, οι 113 ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Gilead αναμένει τα στοιχεία από την «φάση 3» στους ασθενείςπου έχουν νοσήσει βαριά να  είναι διαθέσιμα στα τέλη του μήνα και επιπλέον δεδομένα από άλλες μελέτες να γίνουν διαθέσιμα το Μάιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στις κλινικές δοκιμές της θα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις χιλιάδες εθελοντές. 

Επιπρόσθετα δεδομένα άλλων κλινικών δοκιμών του Remdesivir έδειξαν πως το 68% των ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και ήταν σε σοβαρή κατάσταση παρουσίασαν καλύτερη εικόνα, το 15% επιδεινώθηκε και το 13% από αυτούς υπέκυψε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «New England Journal of Medicine», παρ’ όλο που η εν λόγω μελέτη είχε περιορισμούς που αποκλείουν «οριστικά συμπεράσματα», επισημαίνει πως το Remdesivir «μπορεί να έχει κλινικό όφελος σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από τον COVID-19».

Αναλυτές τονίζουν ότι, η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου θα μπορούσε να επισπεύσει την απόσυρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαρδαλιάς: Διπλάσια πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις το Πάσχα – Σαρωτικοί έλεγχοι για την «παροχή βοήθειας»

Κορωνοϊός: Μείωση των κρουσμάτων – Λιγότεροι στις εντατικές

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα «επιπέδωσε» την επιδημική καμπύλη ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη