Σε συντονισμό των δράσεων τους για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καλεί τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη «στρατηγική εξόδου» που προτείνει η Κομισιόν και η οποία θα δημοσιευθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, τα κύρια κριτήρια για την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη – μέλη είναι:

1. Τα νέα κρούσματα του ιού να καταγράφουν σημαντική μείωση για μια παρατεταμένη περίοδο

2. Το σύστημα υγείας του κράτους- μέλους (μονάδες εντατικής θεραπείας, αναπνευστήρες κ.α) να είναι ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις

3. Να υπάρχει σχέδιο παρακολούθησης και εντοπισμού πιθανών νέων κρουσμάτων

Όπως υπογραμμίζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, «κάθε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση νέων κρουσμάτων» και συνεπώς θα χρειαστεί προετοιμασία, παρακολούθηση και ετοιμότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η άρση των περιορισμών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε τοπικό επίπεδο πριν επεκταθούν σε εθνικό. Η Κομισιόν αναμένεται να υπογραμμίσει ότι ο συντονισμός ανάμεσα στα κράτη – μέλη είναι υψίστης σημασίας για να αποφευχθούν τριβές και διαφωνίες ανάμεσα στις πρωτεύουσες.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα: Οι μισοί Ευρωπαίοι που πεθαίνουν από κορωνοϊό είναι σε γηροκομεία