Οι υπεύθυνοι της δημοτικής Αρχής στην Κέρκυρα και οι ιερείς αψήφησαν τη ρητή εντολή κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου να γίνουν όλες οι λειτουργίες με κλειστές πόρτες και άγνωστο πώς κατάφεραν να μπουν μέσα, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που ήταν τοποθετημένη στις τέσσερις εισόδους του ναού.

Μητροπολίτης, ιερείς και εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής μαζί με το προσωπικό των τηλεοπτικών συνεργείων προχώρησαν κανονικότατα στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις.

Το protothema.gr αποκαλύπτει το περιεχόμενο της έκθεσης που συνέταξαν οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στην εκκλησία της Κέρκυρας και το εντυπωσιακό είναι, πως ούτε εκείνοι ξέρουν πως οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής κατάφεραν να εισχωρήσουν στην εκκλησία, αφού όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη σχετική έκθεση:

«Όπως διαπιστώθηκε οι τέσσερις είσοδοι του Ναού ήταν κλειστές και ουδείς πιστός μπορούσε να εισέλθει εντός αυτού. Εντός του Ιερού Ναού τελούνταν ήδη η Θεία Λειτουργία για την Κυριακή των Βαϊων, ενώ αστυνομικοί περιπολούσαν περιμετρικά του Ναού για αποφυγή προσέλευσης πιστών και περαιτέρω συνωστισμό τους. Μέχρι τη λήξη της Θείας λειτουργίας την 11.30 δεν υπήρχε συγκέντρωση πιστών έξω από το Ναό.

Με τη λήξη της Θείας λειτουργίας σε επικοινωνία με τον επίτροπο του ναού, κ. Μπούρα Σπυρίδωνα, μας γνώρισε ότι εντός του ναού κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ήταν ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων με δυο ιερείς και συνέχεια προσήλθαν άλλοι τέσσερις για την περιφορά του Ιερού Σκηνώματος εντός του Ναού. Ακόμη μας δήλωσαν ότι υπήρχαν τρεις νεωκόροι και ο ίδιος ως επίτροπος, καθώς και τέσσερα άτομα από δυο τηλεοπτικά συνεργεία. Επίσης μας γνώρισε ότι προς το τέλος της λειτουργίας εισήλθαν στο Ναό, πιθανόν όχι από τις τέσσερις θύρες που επιτηρούνταν από άντρες της υπηρεσίας μας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μεταλληνός Δημήτριος.

Όπως γνωρίζω η Θεία Λειτουργία μεταδιδόταν από τα δυο τοπικά κανάλια Corfu Channel και Start Channel όπου λαμβάνοντας βιντεοσκοπικό υλικό από το πρώτο, διαπιστώθηκε από μια πρώτη επισκόπηση, η παρουσία τουλάχιστον οκτώ ιερέων και του Μητροπολίτη Κέρκυρας . Επίσης διαπιστώθηκε η παρουσία της δημάρχου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του δήμου, κ. Φώτη Σκούρτη. Ακόμη, φαίνεται η παρουσία του επιτρόπου, κ. Μπούρα Σπυρίδωνα και άλλων δυο ατόμων τουλάχιστων».