Από τους «κρυφούς» φορείς του κορωνοϊού -τους ασυμπτωματικούς- έχει μολυνθεί η πλειοψηφία των ασθενών, σύμφωνα με νέα έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong επικεντρώθηκαν στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται κάποιος για να κολλήσει τον Covid- 19.

Mε βάση μαθηματικά μοντέλα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 79,7% των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί με τον ιό στην Κίνα, τον κόλλησαν από κάποιον ασυμπτωματικό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, ο μέσος όρος χρόνου που κάποιος έχει τον ιό και μπορεί να τον μεταδώσει προτού εμφανίσει τα συμπτώματα είναι 3,8 ημέρες, νωρίτερα απ’ ότι υπέθεταν.

Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις προέκυψαν σαφή αποτελέσματα: προτού εμφανίσουν τα συμπτώματα, πολλοί φορείς του ιού τον μεταδίδουν σε άλλους.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ασθενείς μεταδίδουν την ασθένεια σε πολύ πρώιμα στάδια της μόλυνσης τους από τον Covid- 19 και όχι λίγο πριν ξεκινήσουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, το να απομονωθούν άτομα μόνο επειδή εμφάνισαν συμπτώματα δεν είναι από μόνο του αρκετό για να επιβραδύνει την διάδοση του ιού.

«Επιθετική πολιτική με τεστ, απομόνωση των επαφών και αυτοαπομόνωση για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς είναι κρίσιμα για να καταπολεμηθεί ο ιός», προσθέτουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν περισσότερο φως στο πώς δρα ο κορωνοϊός μέσα στο σώμα μας

Καθηγητής γενετικής ΑΠΘ: Το DNA μας παίζει ρόλο στο αν θα προσβληθούμε από τον κορωνοϊό